Aktuality

05/08/2015 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - júl 2015

02/07/2015 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - jún 2015

02/06/2015 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - máj 2015

13/05/2015 | Stupavské zelé

Uverejnenie údajov žiadosti o zápis chránených označení (chránené označenie pôvodu, chránené zemepisné označenie, zaručená tradičná špecialita) poľnohospodárskych výrobkov a potravín – „Stupavské zelé“ (jednotný dokument)

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky podľa čl. 49 ods. 3 nariadenia EP a Rady (EÚ) č. 1151/2012 z 21. novembra 2012 o systémoch kvality pre poľnohospodárske výrobky a potraviny  (Ú. v. EÚ L 343/1, 14.12.2012), § 9a ods. 3 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení zákona č. 195/2007 Z. z. a čl. 4 ods. 1 štatútu Komisie na posudzovanie žiadostí o zápis chránených označení (chránené označenie pôvodu, chránené zemepisné označenie, zaručená tradičná špecialita) poľnohospodárskych výrobkov,  potravín, liehovín a námietok voči nim   z  3. februára 2011 č. 11569/2010-540, zverejneného vo Vestníku Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky v čiastke 6 zo 17. februára 2011 pod č. 12 (ďalej len „štatút“), na účely podávania námietok oprávnene dotknutých osôb, zverejňuje tieto údaje žiadosti o zápis chránených označení (chránené označenie pôvodu, chránené zemepisné označenie, zaručená tradičná špecialita) poľnohospodárskych výrobkov a potravín:

„STUPAVSKÉ ZELÉ“

chránené označenie pôvodu

od združenia Mástsky potravinový spolok v Stupave

Názov: Mástsky potravinový spolok v Stupave

Adresa: Hviezdoslavova 1792/107, 900 31 Stupava

E-mailová adresa: [email protected]

www.stupava-mast.sk

 

Námietky môžu oprávnené osoby podľa čl. 4 ods. 2 štatútu uplatniť do 60 dní od zverejnenia vo Vestníku Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky.

30/04/2015 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - apríl 2015

10/04/2015 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - marec 2015

02/03/2015 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - február 2015

06/02/2015 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - január 2015

06/02/2015 | Slávnostné odovzdávanie loga „chránené zemepisné označenie“

Pri príležitosti otvorenia 22. veľtrhu potravinárstva agastronómie DANUBIUS GASTRO 2015 v Bratislave dňa 29.1.2015 boli z rúk generálnej riaditeľky sekcie potravinárstva a obchodu, Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ing. Zuzany Nouzovskej symbolicky odovzdané logá „chránené zemepisné označenie“ zástupcovi Združeniu „Zázrivských korbáčikárov“, ktoré je prihlasovateľom názvu výrobku Zázrivské vojky (CHZO) a zástupcovi Cechu bryndziarov, ktoré je prihlasovateľom názvu výrobku Klenovecký syrec (CHZO).

 

V Úradnom vestníku Európskej únie bolo dňa 12. septembra 2014 uverejnené vykonávacie nariadenie Komisie (EÚ) č. 963/2014 z 29. augusta 2014, ktorými sa do Registra chránených označení pôvodu a chránených zemepisných označení zapisuje názov Zázrivské vojky (CHZO).

 

V Úradnom vestníku Európskej únie bolo dňa 14. januára 2015 uverejnené vykonávacie nariadenie Komisie (EÚ) č. 2015/37 zo 6. januára 2015, ktorými sa do Registra chránených označení pôvodu a chránených zemepisných označení zapisuje názov Klenovecký syrec (CHZO).

 

Slovenská republika má zapísaných už sedemnásť názov výrobkov v systéme „Politika kvality EÚ“, v týchto prípadoch ide o chránené zemepisné označenie.


15/01/2015 | Klenovecký syrec (CHZO) – chránené zemepisné označenie

 

V Úradnom vestníku Európskej únie bolo dňa 14. januára 2015 uverejnené vykonávacie nariadenie Komisie (EÚ) č. 2015/37 zo 6. januára 2015, ktorými sa do Registra chránených označení pôvodu a chránených zemepisných označení zapisuje názov Klenovecký syrec (CHZO).

 

Označením "chránené zemepisné označenie" ako aj príslušným symbolom Európskej únie sa môže uvedený výrobok označovať po uplynutí 20 dní od uverejnia už spomínaného nariadenia.

 

Slovenská republika má týmto dňom zapísaných už sedemnásť názov výrobkov v systéme „Politika kvality EÚ, v tomto prípade ide o chránené zemepisné označenie.

 

Okrem už spomínaného výrobku s názvom Klenovecký syrec (CHZO) má Slovenská republika zapísané názvy ako zaručená tradičná špecialita „Liptovská saláma“/„Liptovský salám“, „Spišské párky“, „Lovecký salám“/„Lovecká saláma“, „Špekáčky“/„Špekačky“, „Ovčí hrudkový syr – salašnícky“, „Ovčí salašnícky údený syr“, Bratislavský rožok/ Pressburger Kipfel/Pozsonyi kifli“. Ako chránené zemepisné označenie má SR zapísané názvy „Skalický trdelník“, „Slovenská bryndza“, „Slovenský oštiepok“, „Slovenská parenica“, „Tekovský salámový syr“, „Zázrivský korbáčik“, „Oravský korbáčik“, „Zázrivské vojky“ a ako chránené označenie pôvodu  „Paprika Žitava/Žitavská paprika“.

 

Výrobok Klenovecký syrec je polotvrdý zrejúci syr, údený alebo neúdený, v tvare bochníka s priemerom 10 – 25 cm, alebo hranola veľkosti 10 – 14 × 12 – 16 × 8 – 12 cm. Základnou surovinou na výrobu Klenoveckého syrca je ovčie mlieko alebo kravské mlieko s pridaním mliečnych kultúr vyizolovaných zo surového ovčieho mlieka. Výroba syra prebieha priamo na salaši, alebo na farme, tzv. salašnícky spôsob výroby, alebo v mliekarňach, tzv. priemyselná výroba. Povrch syra je uzavretý a má osobitnú mozaiku – je to do syra vtlačený kruh s priemerom 4 – 6 cm, v ktorom je kríž, alebo štvorlístok. Klenovecký syrec môže mať na povrchu jemnú kôru, alebo môže byť zafarbený na zeleno, alebo má farbu od popola z dreva. Hmotnosť Klenoveckého syrca je 1 – 4 kg.

 

Údený a neúdený syr sa odlišuje hlavne farbou a vôňou. Údený Klenovecký syrec má mierne žltú až zlatožltú farbu, charakteristickú dymovú arómu a mierne vyšší obsah soli (o 1 %). Neúdený Klenovecký syrec je bielej až smotanovo-bielej farby bez dymovej vône. Štruktúra a konzistencia je v obidvoch druhoch rovnaká.

Jednotný dokument (PDF, 0.35 MB)
logo
Klenovecký syrec 1
Klenovecký syrec 2