Facebook Statistics

Otrava z potravín spôsobená toxínmi ciguatery

20-03-2017

Tento druh otravy z potravín je spôsobený konzumáciou rýb kontaminovaných ciguatera toxínmi. Ryby s naakumulovanými toxínmi z mikrorias sa prirodzene vyskytujú v teplých vodách koralových útesov, akými sú napríklad Karibské more, Pacifický a Indický oceán.

Od roku 2008 sa ľudí cestujúcich z oblastí výskytu objavilo aj niekoľko prípadov v Európe. Otravy a tiež niekoľko epidémii navyše spolu v posledných rokoch predstavujú takmer 100 prípadov, ktoré sa vyskytli na Madeire a Kanárskych ostrovoch.

Medzi hlavné symptómy otravy patria bolesť žalúdka, nevoľnosť, hnačka, nízky krvný tlak, svrbenie, dyzestézia, slabosť, bolesť hlavy. Ak pozorujete niektorý z uvedených symptómov po konzumácii rýb, alebo ste sa nedávno vrátili z endemických oblastí kontaktujte svojho lekára a informujte ho o symptómoch.

Pre viac informácii navštívte stránku Španielskej agentúry pre záležitosti konzumentov, bezpečnosti potravín a výživy (AECOSAN) venovanú tejto otrave z potravín: odkaz TU.


Medzinárodný rok ovocia a zeleniny 2021
covid-19
CRP
Agromapy
EÚ-štrukturálne a investičné fondy
Operačný program Kvalita životného prostredia 2014-2020
Dotazník pre potravinárov
Značka kvality
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2020
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2020
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood