Facebook Statistics
Značka Kvality

Domáce zvieratá pri prenose ochorenia COVID-19 nehrajú žiadnu úlohu

06-05-2020

 

Francúzska agentúra pre potraviny, životné prostredie, bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci (ANSES) zverejnila koncom apríla aktualizované stanovisko o možnom prenose COVID-19 z domácich zvierat na človeka. Záver stanoviska znie, že v súčasnosti stále neexistujú vedecké dôkazy, ktoré by nasvedčovali tomu, že hospodárske či domáce zvieratá hrajú epidemiologickú rolu pri šírení ochorenia COVID-19, ktoré je spôsobené vírusom SARS-CoV-2.

Hlavnou cestou prenosu ochorenia COVID-19, ktoré prepuklo v decembri 2019 v Číne, sú kontaminované kvapôčky infikovanej osoby. K rozptylu kvapôčok dochádza pri kýchaní a kašľaní chorého človeka. Genetická štruktúra vírusu SARS-CoV-2 však naznačuje, že vírus pravdepodobne pochádza zo zvieraťa.

Expertná skupina ANSES preto posúdila všetky dostupné vedecké dôkazy. Prvé stanovisko ANSES zverejnila 09. marca 2020. Vedci v ňom uviedli, že domáce ani hospodárske zvieratá nehrajú úlohu v šírení ochorenia COVID-19. Nedávne hlásenia o sporadických prípadoch kontaminácie domácich zvierat vírusom ako aj experimentálne vyvolané infekcie však demonštrovali vnímavosť niektorých zvieracích druhov na SARS-CoV-2 (napr. fretky, škrečky a v menšej miere mačky). ANSES sa preto rozhodla dôkazy prehodnotiť a vypracovať nové vedecké stanovisko. 

Na základe dostupných údajov však ANSES skonštatovala, že v súčanosti stále neexistujú presvedčivé dôkazy, že by hospodárske alebo domáce zvieratá hrali epidemiologickú rolu pri šírení COVID-19. Do dátumu vydania nového stanoviska ANSES neboli potvrdené žiadne prípady nákazy ľudí vírusom SARS-CoV-2 od domácich zvierat.

Záverom je potrebné prízvukovať, že vo všeobecnosti platí, že chorí ľudia by sa mali vystríhať blízkemu kontaktu so zvieratami. Po kontakte so zvieratami je potrebné dodržiavať základné hygienické opatrenia (pred, po hladení zvierat či po výmene podstielky si starostlivo umyť ruky, nedotýkať sa zvieraťa tvárou, kašlať a kýchať do vreckovky alebo ohybu ruky).

Celé znenie tlačovej správy k aktualizovanému vedeckému stanovisku nájdete na webovej stránke ANSES.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood