Facebook Statistics
Značka Kvality

Technická správa ECDC k dezinfekcii prostredia v zdravotníckych a nezdravotníckych zariadeniach kontaminovaných SARS-CoV-2

20-04-2020

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) vypracovalo Technickú správu ECDC Dezinfekcia prostredia v zdravotníckych a nezdravotníckych zariadeniach, ktoré sú kontaminované SARS-CoV-24 (31. 03. 2020).
Dokument poskytuje usmernenie pre členské štáty EÚ/EHP o čistení životného prostredia v zdravotníckom a nezdravotníckom zariadení počas pandémie COVID-19. 


Jednoznačne rozlišuje medzi možnosťami čistenia pre:

  • zdravotnícke zariadenia po manažmente podozrivého alebo potvrdeného prípadu COVID-19
  • priestory, ktoré nie sú určené pre zdravotnú starostlivosť, po prítomnosti podozrivého alebo potvrdeného prípadu COVID-19
  • všetky typy priestorov počas pandémie COVID-19

Okrem iného sa v dokumente uvádza:
 
1. Možnosti čistenia priestorov, ktoré nie sú určené pre zdravotnú starostlivosť, po prítomnosti podozrivého alebo potvrdeného prípadu COVID-19

 

  • V prípade, že sa podozrivý alebo potvrdený prípad COVID-19 nachádzal na špecifickom mieste (napr. verejná čakáreň, kancelárske priestory, hotelová izba, ako aj miestnosť v dome vyčlenená na izoláciu), mal by sa priestor najprv dobre prevetrať čerstvým vzduchom minimálne 1 hodinu a potom dôkladne vyčistiť bežným čistiacim prostriedkom. Nasledovať má dekontaminácia povrchov pomocou dezinfekčného prostriedku účinného na vírusy.
  • Čistiaci postup, použitie dezinfekčných prostriedkov a textilných čistiacich prostriedkov by sa malo riadiť pokynmi uvedenými v správe v časti týkajúcej sa zdravotníckych zariadení (pozri tiež Table 1)
  • Navrhuje sa použitie jednorazových pomôcok na čistenie.
  • Personál vykonávajúci čistenie prostredia vo verejných priestoroch po prítomnosti podozrivého alebo potvrdeného prípadu COVID-19 by mal nosiť nasledovné osobné ochranné pracovné prostriedky (OOPP): chirurgická maska, ochranný odev a jednorazové plastové zástery, rukavice
  • V prípade čistenia miestnosti v domácnosti, kde bol izolovaný pacient COVID-19, sa uplatňujú rovnaké postupy. Osoba vykonávajúca čistenie by mala nosiť rukavice a chirurgickú masku.
  • Po odstránení rukavíc alebo masky by sa mala vykonať vždy hygiena rúk.
  • Odpadový materiál, vznikajúci pri čistení, by sa mal umiestniť do samostatného vreca, ktoré sa môže vložiť do netriedeného odpadu.

2. Možnosti čistenia všetkých typov priestorov počas pandémie COVID-19
 

Pri čistení priestorov, ktoré navštevuje verejnosť, je vhodné používať rozdielne čistiace prostriedky a vybavenie na čistenie ako v priestoroch vyhradených pre zamestnancov. Postup by mal byť následne takýto:

  • povrchy, ktorých sa ľudia bežne dotýkajú, by sa mali čistiť tak často, ako je to možné (aspoň denne a pokiaľ možno častejšie). Príkladmi týchto povrchov sú kľučky a dverové tyče, stoličky a ich podrúčky, stolové dosky, svetelné spínače, zábradlia, vodovodné kohútiky,ačidlá výťahu atď.
  • Použitie bežného čistiaceho prostriedku na čistenie povrchov v priestoroch v ktorých nebol podozrivý alebo potvrdený prípad COVID-19 by malo postačovať.
  • Je potrebné starostlivo vykonať čistenie verejných záchodov, umývadiel a sanitárnych zariadení používaných viacerými ľuďmi (napr. v nákupných centrách, na letiskách atď.). Zvážte použitie dezinfekčného prostriedku účinného proti vírusom, ako je napríklad 0,1% chlórnan sodný alebo iné virocídne produkty podľa pokynov od výrobcu.
  • Počas čistenia by mali byť pri práci s čistiacim prostriedkom používané OOPP. Použitie obvyklej sady OOPP (napr. pracovný odev vyhradený len na tento účel, ktorý je po ukončení čistenia vyzlečený a opraný v teplej vode - a rukavice) je dostatočné na ochranu pri čistení takýchto priestorov.
  • Pomôcky na čistenie by mali byť správne ošetrené po každom čistení priestoru a vybavenia (podrobnosti pozri v Table. 1)
  • Hygiena rúk by sa mala vykonávať zakaždým, keď sa OOPP (ako sú rukavice) odstráni.
  • Odpadový materiál z čistenia by sa mal umiestniť do netriedeného odpadu.

Zdroj: Technická správu ECDC Dezinfekcia prostredia v zdravotníckych a nezdravotníckych zariadeniach, ktoré sú kontaminované SARS-CoV-24 z 31. 03. 2020)

Dezinfekčné prostriedky
 ​
Dezinfekčné prostriedky sú klasifikované ako biocídne výrobky a sú regulované nariadením (EÚ) č. 528/2012 o biocídnych výrobkoch (Biocidal Products Regulation, BPR), aby sa zabezpečilo, že riziká sa pred umiestnením na trh v krajinách EÚ/EHP riadne posúdia. V súčasnosti pre väčšinu dezinfekčných prostriedkov, ktoré sú dostupné na trhu Európskej únie a určené pre dezinfekciu SARS-CoV-2, platia prechodné opatrenia podľa čl. 89 uvedeného nariadenia. To znamená, že väčšina dezinfekčných prostriedkov sa umiestňuje na trh v súlade s vnútroštátnymi právnymi predpismi, a to až dovtedy, kým sa neukončí hodnotenie obsahu účinnej látky/látok v revíznom programe EÚ.
 
Vo všeobecnosti dezinfekčné prostriedky na báze alkoholu (etanol, propanol, propán-2-ol) v koncentráciách 70 - 80 % počas 1 minútovej expozície významne znižujú infekčnosť obalených vírusov, kam patrí aj SARS-CoV-2. Etanol však podľa BPR ešte nebol schválený, takže biocídne výrobky na báze etanolu nie sú podľa BPR povolené, sú však dostupné v rámci prechodných opatrení. Väčšina členských štátov nemá systém autorizácie alebo registrácie pre výrobky podľa prechodných opatrení, a preto nemajú vyčerpávajúci prehľad o dezinfekčných výrobkoch na svojom trhu. Biocídne výrobky s virucídnou aktivitou a povolené podľa BPR sú účinné proti koronavírusu SARS-CoV-2. Vzťahuje sa to aj na výrobky používané ako hygienické dezinfekčné prostriedky na ruky a pokožku, ktoré majú obmedzenú virucídnu aktivitu či aktivitu proti obaleným vírusom.
 
Ďalšie informácie a orientačný zoznam povolených dezinfekčných prostriedkov
 nájdete na webovej stránke Európskej chemickej agentúry (European Chemicals Agency, ECHA)

 


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood