Facebook Statistics
Značka Kvality

Legislatívne zmeny: Zdravotná a odborná spôsobilosť pri vykonávaní epidemiologicky závažnej činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní potravín a pokrmov do obehu

14-04-2020

Národná rada SR schválila dňa 03. 04. 2020 zákon č. 69/2020 Z. z. o mimoriadnych opatreniach v oblasti zdravotníctva v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákon​y a ktorý nadobudol účinnosť dňom vyhlásenia 06. 04. 2020.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SRuvádza, že v tejto súvislosti bol zmenený a doplnený zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 355/2007 Z. z.").

Najvýznamnejšie zmeny v zákone č. 355/2007 Z. z. sa týkajú oblastí:

1. Zdravotná spôsobilosť pri vykonávaní epidemiologicky závažnej činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní potravín a pokrmov do obehu  (§ 22 vyhlášky MZ SR č. 585/2008 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení v znení neskorších predpisov)

V čase krízovej situácie sa čestným vyhlásením fyzickej osoby nahrádza potvrdenie lekára o zdravotnej spôsobilosti fyzickej osoby na vykonávanie epidemiologicky závažnej činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní potravín a pokrmov do obehu. Vzor čestného vyhlásenia je dostupný v prílohe č. 3cb zákona č. 355/2007 Z. z.

Poznámka: Epidemiologicky závažná činnosť je pracovná činnosť, ktorou možno pri zanedbaní postupov správnej praxe a pri nedodržaní zásad osobnej hygieny spôsobiť vznik alebo šírenie prenosného ochorenia.

Čestné vyhlásenie sa musí nahradiť potvrdením lekára o zdravotnej spôsobilosti fyzickej osoby na vykonávanie epidemiologicky závažnej činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní potravín a pokrmov do obehu najneskôr do 90 dní od skončenia krízovej situácie.

2. Osvedčenia o odbornej spôsobilosti na činnosti uvedené v § 15 zákona č. 355/207 Z. z.

V čase krízovej situácie sa nevykonávajú skúšky žiadateľov o overenie odbornej spôsobilosti na činnosti uvedené v § 15 pred komisiou zriadenou na ÚVZ SR a regionálnych úradoch verejného zdravotníctva. Zároveň sa nevydávajú ani osvedčenia o odbornej spôsobilosti na činnosti uvedené v § 15.

V čase krízovej situácie sa odborná spôsobilosť na prácu s veľmi toxickými látkami a zmesami a s toxickými látkami a zmesami a odborná spôsobilosť na prácu s dezinfekčnými prípravkami na profesionálne použitie a odborná spôsobilosť na prácu s prípravkami na reguláciu živočíšnych škodcov na profesionálne použitie preukazuje:

  • dokladmi o vzdelaní a odbornej praxi
  • dokladom o odbornej príprave vykonanej dištančnou formou od vzdelávacej inštitúcie, ktorá uskutočňuje akreditovaný vzdelávací program

Uvedené doklady sa musia doplniť riadnym osvedčením o odbornej spôsobilosti najneskôr do 90 dní od skončenia krízovej situácie.

V čase krízovej situácie sa nevykonáva aktualizačná odborná príprava osôb, ktoré sú držiteľom osvedčenia o odbornej spôsobilosti, pričom neplynie lehota na jej absolvovanie.

Kompletné znenie informácie nájdete na webovej stránke ÚVZ SR.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood