Aktuality

30/11/2011 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - november 2011

November 2011 (RTF, 0.04 MB)

02/11/2011 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - október 2011

Október 2011 (RTF, 0.18 MB)

03/10/2011 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - september 2011

September 2011 (RTF, 0.09 MB)

30/09/2011 | Opätovné uverejnenie žiadosti o zápis podľa článku 9 ods. 5 a článku 8 ods. 2 nariadenia Rady (ES) č. 509/2006 o zaručených tradičných špecialitách z poľnohospodárskych výrobkov a potravín „BRATISLAVSKÝ ROŽOK“/„PRESSBURGER KIPFEL “/„POZSONYI KIFLI “

Dátum zverejnenia: 30.9.2011
Námietkové konanie do: 30.3.2012
Názov: „BRATISLAVSKÝ ROŽOK“/„PRESSBURGER KIPFEL “/„POZSONYI KIFLI
Označenie: ZTŠ
Prihlasujúca krajina: Slovensko
Opis: Makovou alebo orechovou plnkou plnené jemné pekárenské alebo cukrárenské pečivo s mramorovým lesklým povrchom.

Organoleptické vlastnosti

Farba: na povrchu hnedá až tmavohnedá, na reze okrem niekoľko milimetrov hrubého obalu je len náplň – pri makovej náplni tmavá až čierna farba a ak ide o orechovú náplň farba hnedá

Vzhľad: celistvý, lesklý povrch hnedej až tmavohnedej farby so svetlejším jemným „žilkovaním“, ktoré pripomína „mramorovanie“ na vrchnej kôrke

Konzistencia: na povrchu pevná, jemná, krehká pri prelomení

Vôňa a chuť: jemná, typická po použitej náplni (teda typicky orechová alebo typicky maková), chuť je príjemne sladká s vôňou po použitých prísadách

Fyzikálne vlastnosti

Tvar: podkovička pri koncoch s tenším priemerom pri plnení makom a náznak písmena C pri plnení orechmi

Hmotnosť: zvyčajne je 40 – 60 g

Chemické vlastnosti

— obsah tuku v sušine – min. 20 %

— obsah cukru v sušine – min. 12 %

Link na zverejnený JD: OJ C 286, s.09
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2011:286:0024:0030:SK:PDF

01/08/2011 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - júl 2011

Júl 2011 (RTF, 0.07 MB)

30/06/2011 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - jún 2011

Jún 2011 (RTF, 0.11 MB)

31/05/2011 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - máj 2011

Máj 2011 (RTF, 0.06 MB)

02/05/2011 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - apríl 2011

Apríl 2011 (RTF, 0.16 MB)

04/04/2011 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - marec2011

Marec 2011 (RTF, 0.04 MB)

16/03/2011 | Upozornenie pre výrobcov mäsových výrobkov ako zaručených tradičných špecialít

Dňa 22. februára 2011 boli v Úradnom vestníku Európskej únie uverejnené nariadenia Komisie (EÚ), ktorými sa do Registra zaručených tradičných špecialít vedeného Európskou komisiou zapisujú názvy štyroch mäsových výrobkov: „Liptovská saláma“/„Liptovský salám“ (ZTŠ), „Spišské párky“ (ZTŠ), „Lovecký salám“/„Lovecká saláma“ (ZTŠ), „Špekáčky“/„Špekačky“ (ZTŠ).  Označením "Zaručená tradičná špecialita" ako aj príslušným symbolom Spoločenstva  sa môžu uvedené mäsové výrobky označovať po uplynutí 20 dní od uverejnia už spomínaných nariadení.

Výrobcovia Spišských párkov a Liptovskej salámy, ktoré sú zapísané s výhradou názvu, musia dodržiavať špecifikáciu schválenú Európskou komisiou a certifikovať svoje výrobky podľa článku 15 nariadenia Rady (ES) č. 509/2006 o zaručených tradičných špecialitách z poľnohospodárskych výrobkov a potravín.

V prípade Špekačiek a Loveckej salámy, ktoré sú zapísané bez výhrady názvu, dodržiavať špecifikáciu a certifikovať musia len, ak chcú na mäsových  výrobkoch  pri umiestňovaní na trh uvádzať logo zaručená tradičná špecialita.

 

V Slovenskej republike máme dva certifikačné orgány:

 

BEL/NOVAMANN International, s r.o.
Továrenská 14, 815 71 Bratislava, P.O.BOX 11, 820 04
Bratislava 24
Telefón: +421-2-50 21 33 76
E-mailová adresa: [email protected]

 

Štátna veterinárna a potravinová správa SR
Botanická 17, 842 13 Bratislava
Tel. 02/ 602 57 427
e-mail: [email protected]

V prípade  záujmu o certifikáciu je potrebné kontaktovať sa na daný certifikačný orgán.