Archív tlačových správ

Menej cukru, viac ovocia! Slovenské džemy získali výnimku

03-02-2017
  • Ministerstvo pôdohospodárstva zabezpečilo Slovensku výnimku u Európskej komisie
  • Podiel celkového obsahu cukru oproti džemom podľa legislatívy EÚ poklesne až o 8 %

Bratislava, 3. február 2017 – Slovenskí spotrebitelia nájdu od februára na pultoch slovenské džemy a extradžemy s nižším množstvom cukru ako doteraz. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) vyjednalo pre slovenských producentov výnimku u Európskej komisie. Legislatíva EÚ totiž doteraz vyžadovala podiel celkového obsahu cukru džemov najmenej 60 %. Po novom však môžu slovenskí výrobcovia vyrábať džem s podielom od 52 % cukru.

„Naším cieľom je umožniť slovenským zákazníkom čo najväčší výber kvalitných domácich a zdravých potravín. Výborná správa je, že poklesom cukru sa zvýši podiel ovocia a naši slovenskí výrobcovia rozhodne disponujú kvalitným ovocím,“ uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Podľa novej vyhlášky o ovocných džemoch, rôsoloch, marmeládach a sladenom gaštanovom pyré, klesne v slovenských džemoch a extradžemoch podiel celkového obsahu cukru až o 8 %. Vyhláška nadobudla platnosť 1. februára 2017.

Spotrebitelia nájdu tieto výrobky na pultoch predajní pod označením „džem menej sladký“ a „extradžem menej sladký“. Naďalej ale platí, že na pultoch sa budú predávať aj džemy a extradžemy s obsahom cukru 60 % a viac. MPRV SR preto upozorňuje slovenských spotrebiteľov, aby si vždy pozorne čítali etikety akýchkoľvek kupovaných produktov a nerozhodovali sa len podľa grafického zobrazenia ovocia na obaloch.