Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

V Európskej únii nadobúda účinnosť nové nariadenie EÚ o dreve

26-02-2013

Nové nariadenie EÚ o dreve (EUTR) určené na boj proti nezákonnému obchodu s drevom nadobudne dňom 3. marca 2013 účinnosť vo všetkých členských štátoch EÚ. Tento právny predpis, ktorý sa dotkne každého, kto pôsobí v oblasti obchodovania s drevom, zakazuje umiestňovať na trh EÚ nezákonne vyťažené drevo. Jeho cieľom je riešiť čoraz pálčivejší problém nezákonnej ťažby dreva na celom svete.

Predpis sa vzťahuje na drevo a výrobky z dreva z dovozu aj z domácej produkcie a stanovuje postupy, ktorými sa majú riadiť účastníci trhu, aby sa minimalizovalo riziko použitia nelegálneho dreva. To znamená, že operátor definovaný ako subjekt, ktorý ako prvý umiestni výrobok z dreva na trh EÚ, musí vynaložiť maximálne úsilie prostredníctvom systému náležitej starostlivosti, aby zabezpečil, že obchodované drevo je legálne. Obchodník definovaný ako ten, kto predáva alebo kupuje drevo už umiestené na trhu, je povinný uchovávať potrebné informácie, vďaka ktorým bude možné obchodované drevo jednoducho vysledovať. Nariadenie však nie je opatrením v oblasti hraničnej kontroly a zásielky sa na hraniciach EÚ nebudú kontrolovať.

Nariadenie o dreve sa vzťahuje na širokú škálu výrobkov1 – od papiera a buničiny až po masívne drevo a podlahy a je súčasťou aktuálnych snáh o riešenie problému nezákonnej ťažby dreva v európskych krajinách. Táto prax má vážny hospodársky, environmentálny a sociálny vplyv. Súvisí s odlesňovaním a zmenou klímy a súčasne marí úsilie a živobytie operátorov, ktorí dodržiavajú predpisy a môže prispievať aj ku sporom o pôdu a zdroje. Uplatňovaním nariadenia v tejto oblasti môže členská krajina ovplyvniť praktiky v lesnom hospodárstve v rámci Európy i na celom svete a pomôcť tak odstrániť nelegálnu ťažbu dreva.

Poznámky:
1. Úplné znenie nariadenia o dreve, ktoré dňa 20. októbra 2010 prijal Európsky parlament a Rada, a ktoré sa dňom 3. marca 2013 začína uplatňovať vo všetkých členských štátoch EÚ, je k dispozícii na adrese:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32010R0995:SK:NOT

2. Podľa nariadenia o dreve je nelegálnou ťažbou dreva výrub stromov v rozpore so zákonmi alebo inými právnymi predpismi v krajine ťažby.

3. Drevo a výrobky z dreva, ktoré majú platnú licenciu FLEGT alebo povolenie CITES vyhovujú požiadavkám nariadenia.

4. Nariadenie sa nevzťahuje na jednotlivcov, ktorí využívajú drevo a výrobky z dreva iba pre svoju osobnú potrebu a nie na komerčné účely.

 

Nariadenie Európskej únie o dreve (EUTR)

Lesníctvo a ťažba dreva vo faktoch a číslach

Celková zalesnená plocha sveta predstavuje zhruba 4 miliardy hektárov (ha), čiže okolo 0,6 ha na obyvateľa.2
• V období rokov 2000 – 2010 zanikalo ročne približne 13 miliónov hektárov (ha) lesa v porovnaní so 16 miliónmi v rokoch 1990 – 2000.3
• Lesy a stromy prinášajú príjmy vo výške minimálne 180 miliárd EUR pochádzajúce z dreva, palivového dreva a iných lesných produktov okrem dreva.4
• Od lesov čiastočne alebo úplne závisí živobytie 1,3 miliardy chudobných ľudí na svete – 630 miliónov malých lesných hospodárov, 430 miliónov obyvateľov komunít na hranici pásma lesa a 200 miliónov predovšetkým pôvodných obyvateľov lesov. 5
• Globálny obchod s primárnymi výrobkami z dreva mal v roku 2011 hodnotu viac ako 108 miliárd EUR. Z toho sa 35 % (37,8 miliardy EUR) realizovalo v EÚ.6
• Tropické drevo predstavovalo 13 %, čiže 27 miliárd EUR z celkového dovozu dreva do EÚ v roku 2010.7
• Drevo predstavuje v niektorých krajinách významný hospodársky zdroj a tvorí až 40 % príjmov z vývozu. V niektorých krajinách strednej Afriky je lesníctvo najvýznamnejším poskytovateľom pracovných miest hneď po verejnej správe.8
• Odhaduje sa, že nelegálna ťažba dreva celosvetovo spôsobuje straty vo výške 7 miliárd EUR ročne , pričom polovicu tejto sumy predstavuje strata vo forme licenčných poplatkov a daní pre vlády, nehovoriac o stratách vo vzťahu k ekosystémovým službám.9
• Predpokladá sa, že nelegálna ťažba dreva stláča svetové ceny lesných produktov o 7 – 16 %.10
• Nelegálna ťažba dreva má vážne dôsledky pre malé a stredné lesné podniky v rozvojových krajinách, ktoré zabezpečujú milióny pracovných miest.11
• V rokoch 2000 až 2008 na Sumatre a Kalimantane v Indonézii zmizlo 1,08 milióna hektárov (ha) lesného porastu z dôvodu nelegálnej ťažby.12
• Podľa WWF až 73 % produkcie dreva v Indonézii údajne predstavuje nelegálnu ťažbu, 25 % vývozu ruského dreva pochádza z nelegálnej ťažby a 70 % vyťaženého dreva v Gabone sa pokladá za nelegálny výrub.13
• Podľa WWF takmer 3 miliardy EUR EÚ spôsobuje obchodovaním s krajinami Amazonskej nížiny, s pobaltskými štátmi, krajinami v Konžskej panve, vo východnej Afrike, s Indonéziou a Ruskom straty na celosvetových príjmoch v hodnote takmer 3 miliardy EUR.14

 


1Recyklované výrobky a výrobky polygrafického priemyslu, ako napríklad knihy, časopisy a noviny, patria medzi drevo a výrobky z dreva, na ktoré sa tento právny predpis nevzťahuje. Zoznam všetkých výrobkov, na ktoré sa nariadenie o dreve vzťahuje, možno nájsť v prílohe k nariadeniu.
2FAO – hodnotenie lesných zdrojov z roku 2010 (v Combatting Illegal Logging – Lessons from EU FLEGT Action Plan [Boj proti nelegálnej ťažbe dreva – ponaučenia z akčného plánu EÚ FLEGT])
3FAO – hodnotenie lesných zdrojov z roku 2010 (v Combatting Illegal Logging – Lessons from EU FLEGT Action Plan [Boj proti nelegálnej ťažbe dreva – ponaučenia z akčného plánu EÚ FLEGT])
4FAO – hodnotenie lesných zdrojov z roku 2010 (v Combatting Illegal Logging – Lessons from EU FLEGT Action Plan [Boj proti nelegálnej ťažbe dreva – ponaučenia z akčného plánu EÚ FLEGT])
5FAO – hodnotenie lesných zdrojov z roku 2010 (v Combatting Illegal Logging – Lessons from EU FLEGT Action Plan [Boj proti nelegálnej ťažbe dreva – ponaučenia z akčného plánu EÚ FLEGT])
6Combatting Illegal Logging – Lessons from EU FLEGT Action Plan (Boj proti nelegálnej ťažbe dreva – ponaučenia z akčného plánu EÚ FLEGT)
7Combatting Illegal Logging – Lessons from EU FLEGT Action Plan (Boj proti nelegálnej ťažbe dreva – ponaučenia z akčného plánu EÚ FLEGT)
8Combatting Illegal Logging – Lessons from EU FLEGT Action Plan (Boj proti nelegálnej ťažbe dreva – ponaučenia z akčného plánu EÚ FLEGT)
9Svetová banka, 2006 (v Combatting Illegal Logging – Lessons from EU FLEGT Action Plan [Boj proti nelegálnej ťažbe dreva – ponaučenia z akčného plánu EÚ FLEGT])
10Combatting Illegal Logging – Lessons from EU FLEGT Action Plan (Boj proti nelegálnej ťažbe dreva – ponaučenia z akčného plánu EÚ FLEGT)
11Combatting Illegal Logging – Lessons from EU FLEGT Action Plan (Boj proti nelegálnej ťažbe dreva – ponaučenia z akčného plánu EÚ FLEGT)
12Combatting Illegal Logging – Lessons from EU FLEGT Action Plan (Boj proti nelegálnej ťažbe dreva – ponaučenia z akčného plánu EÚ FLEGT)
13http://wwf.panda.org/about_our_earth/about_forests/deforestation/forest_illegal_logging/
14http://wwf.panda.org/about_our_earth/about_forests/deforestation/forest_illegal_logging/

Prílohy (dokumenty na stiahnutie)



Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood