Facebook Statistics
Značka Kvality

Ministerstvo v médiách

Čo by ste mali vedieť, ak ste zdedili pôdu

15-08-2012

Prechádzajú na vás povinnosti a práva z nájomných zmlúv, ktoré mal zosnulý uzavreté s družstvom, roľníkmi alebo agrofirmami. V každom prípade by ste si mali zistiť, kto je nájomcom zdedených pozemkov.

Vo vlastnom záujme by ste mali oznámiť zmenu vlastníka družstvu alebo agropodnikateľovi, s ktorým mala zosnulá osoba uzatvorenú nájomnú zmluvu inak nebudú vedieť, komu majú ďalej platiť nájomné.

Ak poľnohospodársky podnik nevie zistiť vlastníka môže ho zistiť podľa čísla parcely na správe katastra, údaje sú aj na webovej stránke Úradu geodézie, kartografie a katastra SR. Niekedy dedičské konanie prebieha dlhšiu dobu a je potrebné počkať na jeho ukončenie až potom sa táto zmena premietne aj do katastra nehnuteľností. Ak sa peniaze za nájom po zomrelom vrátili, treba ich uložiť na zvláštny účet a viesť ich evidenciu. Nový vlastník pozemku má nárok na spätné vyplatenie nájmu za tri roky.

Ak pôdu niekto užíva bez nájomnej zmluvy, pošlite mu návrh zmluvy. Ak neviete, o koho ide, je viac možnosti, ako zistiť, kto si pôdu prenajíma, treba osloviť postupne:

obec, ktorá je príjemcom dane z nehnuteľností a vie uviesť platcu dane, poľnohospodársku platobnú agentúru, ktorá v rámci podporných programov vypláca nájomcom pôdy dotácie, Slovenský pozemkový fond, ktorý ako správca prenajíma pozemky nezistených vlastníkov, ale vie uviesť podnik, ktorý na týchto pozemkoch podniká, poľnohospodárske podniky, ktoré si prenajímajú pozemky v príslušnom katastrálnom území (tie majú evidenciu vlastných nájomných zmlúv a prehľad aj o hospodárení so susednými pozemkami).

Do 30 dni treba zmenu vlastníka oznámiť aj na obecnom úrade, pod ktorý patrí katastrálne územie a na budúci rok do konca januára podať daňové priznanie k dani z nehnuteľností. Daň z pozemkov budete platiť až na budúci rok v termíne, ktorý vám určí obec.

Ak chcete ako dedič uzavrieť nájomnú zmluvu s iným agropodnikateľom:

  • nájom má uzavretý na dobu určitú - takto uzavretá zmluva má presne uvedenú dobu trvania (deň ukončenia). Na skončenie nájmu je nevyhnutné, aby dedič, ktorý vstúpil do práv a povinností zosnulého prenajímateľa, rok pred zmluvným termínom vyzval nájomcu na vrátenie a prevzatie prenajatého pozemku. Ak tak neurobí, obnovuje sa zmluva na dĺžku trvania podľa pôvodnej zmluvy (rozmedzie dĺžok trvania určuje zákon).
  • nájom má uzavretý na dobu neurčitú - na rozdiel od predchádzajúceho prípadu, nájom sa uzatvára bez obmedzenia. Jeho trvanie je minimálne 5 rokov (okrem špeciálnych prípadov uvedených v zákone). To znamená, že nájomca má právo obhospodarovať pozemok 5 rokov od uzavretia zmluvy. Nájom sa ukončuje výpoveďou danou k 1. novembru a výpovedná lehota je jeden rok, ak bol dodržaný termín minimálneho nájmu 5 rokov.

V prípade dohody tieto podmienky neplatia.

Na vznik novej zmluvy o nájme pozemku na poľnohospodárske účely pri prevádzkovaní podniku sa vyžaduje aj dohoda o výške nájomného alebo o spôsobe jej určenia, pričom výška nájomného je najmenej percento z hodnoty poľnohospodárskej pôdy určenej podľa bonitovanej pôdnoekologickej jednotky (podľa vyhlášky č. 38/2005 Z. z.). Niektoré agrofirmy platia viac alebo poskytujú aj plnenie v naturáliách. Treba sa informovať v obci, aké nájomné sa v danej lokalite za pôdu platí.

V prípade, že nájomca neplatil nájomné zosnulému a nebude ho platiť ani dedičom, je možné vymáhať ho, maximálne však tri roky spätne od podania žaloby na súde.

Neplatenie nájmu za pôdu je dôvod na odstúpenie od zmluvy, ak nájomca, hoci upomenutý, nezaplatil splatné nájomné ani do splatnosti ďalšieho nájomného. Spory rieši súd.

Nájomca pôdy, ktorú ste zdedili, je oprávnený využívať ju riadnym spôsobom podľa dohody v nájomnej zmluve - na poľnohospodárske účely, pri prevádzkovaní podniku, primerane druhu pozemku

  • nemôže napríklad zmeniť ornú pôdu na trvalý trávny porast a musí dodržiavať predpisy o rastlinno-lekárskej starostlivosti, o hnojivách, o ochrane prírody a krajiny.

Nájomca môže:

  • meniť druh pozemku (napríklad poľnohospodársku pôdu na lúky a pasienky) alebo robiť iné zmeny len so súhlasom vlastníka pozemku - je oprávnený brať úžitky
  • znáša obvyklé náklady pri bežnom užívaní prenajatého pozemku, ak sa s vlastníkom v zmluve nedohodne inak
  • nájomné platí ročne pozadu vždy k 1. októbru kalendárneho roka, ak sa s vlastníkom nedohodne inak
  • ak ide o mimoriadne okolnosti - napríklad záplavy, pre ktoré nemohol prenajatý pozemok používať na poľnohospodárske účely alebo nemohol dosiahnuť žiadny výnos v príslušnom kalendárnom roku, nie je povinný platiť nájomné. Ak z týchto dôvodov úžitky z prenajatého pozemku klesli pod polovicu bežného výnosu, má právo na primeranú zľavu z nájomného.

Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood