Facebook Statistics
Značka Kvality
Regionálny rozvoj

/index.php?navID=89

Regionálny rozvoj sa v programovom období 2014 – 2020 uskutočňuje realizáciou Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP)

Gestorom IROP pre programové obdobie 2014 – 2020 je Sekcia IROP. Jeho globálnym cieľom je prispieť k zlepšeniu kvality života a zabezpečiť udržateľné poskytovanie verejných služieb s dopadom na vyvážený a udržateľný rozvoj, hospodársku, územnú a sociálnu súdržnosť regiónov, miest a obcí. 

Prioritné osi IROP

PO1: Bezpečná a ekologická doprava v regiónoch 
PO2: Ľahší prístup k efektívnym a kvalitnejším verejným službám 
PO3: Mobilizácia kreatívneho potenciálu v regiónoch 
PO4: Zlepšenie kvality života v regiónoch s dôrazom na životné prostredie 
PO5: Miestny rozvoj vedený komunitou 
PO6: Technická pomoc 

Riadiacim orgánom pre IROP (RO pre IROP) je Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja  a informatizácie SR.

Funkciu sprostredkovateľských orgánov pre IROP (SO pre IROP) plnia Ministerstvo zdravotníctva SR, Ministerstvo kultúry SR, samosprávne kraje (okrem BBSK) a krajské mestá.

V Myjave majú hasičov na pomoc v každej situácii

26-11-2015

„Ak rybár chytí labuť namiesto kapra a nevie ako toto zviera zachrániť, volá nás rovnako, ako pri padnutej srnke do studne,“ vymenúva pán nadporučík Stanislav Zigo všakovaké aj extrémne príhody z vlastnej hasičskej praxe na kopaniciach v rámci myjavského okresu, ktorý susedí s blízkou Českou republikou, takže často pomáhajú aj cez hranične, či zasa moravskí hasiči recipročne im najmä pri lesných požiaroch.

„Ak idete vyťahovať zakliesneného šoféra pri dopravnej nehode a ako ho vyťahujete, zostane vám v rukách jeho odtrhnutá ruka, vyplaví sa vám adrenalín do tela, je to šok,“ – rozpráva o neľahkej dvadsaťštyri hodinovej každodennej službe hasičov veliteľ hasičskej stanice v Myjave pán major Ing. Ján Hanzlíček. Na myjavský takmer 30 tisícový okres ich tu slúži cez dvadsať chlapov: „Myjava to sú najmä kopanice a cez 300 osád a lazov, ktoré sa tiahnu údoliami Bielych Karpát, takže tu máme časté povodne a ľudí niekedy oveľa viac, keďže si tu kupujú z miest ako Bratislava, Nové Mesto nad Váhom, či Trnava a Trenčín ľudia chalupy.“

Myjavská hasičská stanica v Trenčianskom kraji prešla rekonštrukciou z Regionálneho operačného programu, čo si hasiči veľmi pochvaľujú: „Technika prešla úžasným skokom za posledné roky,“ – vysvetľuje na operačnom stredisku slúžiaci dôstojník pán nadporučík Ján Peceň, starší: „Dnes je tá služba už úplne o niečom inom ako kedysi, keď máme spojovanie zabezpečované cez modernú počítačovú techniku,“ - a tá bola rovnako zakúpená z európskeho projektu.

Z projektu sa rekonštruovala aj celá budova, ktorá bola zateplená, vykurovanie dostali ešte predtým nové, takže teraz ušetria podľa veliteľa pána Hanzlíčka: „Aj 50 až 60 percent na energiách,“ – najmä vďaka zatepleniu garáží a striech. Rovnako si pochvaľujú rýchle otváranie nových brán pri výjazdoch techniky: „Máme nové autá a to aj Tatry 815 sedmičkovej rady so zvýšeným podvozkom do nedostupného terénu a s posunutým ťažiskom. Vďaka tomu, že investície do stavieb mohli ísť cez európske fondy, sa ušetrili prostriedky na moderné hasičské zariadenia.“

Tešia sa najmä z nových hasičských štvorkoliek, ktoré môžu ísť aj do ťažšie prístupného lesného terénu a pritom majú aj vlastné cisterny do 300 litrov vody. Veliteľ pán Hanzlíček ukazuje na dvore na novo vybudovaný lapač ropných látok, ktorý vznikol tiež vďaka projektu z Európskeho fondu regionálneho rozvoja podobne, ako zásahová šatňa oddelená konečne od pracovnej dielne a vybudovanie úplne novej kompresorovne, kde sa natlakujú dýchacie fľaše určené na zásah.

Rovnako bola odkanalizovaná spodná časť budovy s novým kanalizačným prečerpávacím čerpadlom, kde v suteréne vznikli praktické šatne, sklad protiplynovej služby, či praktická mokrá časť, kde sa čistia špeciálne pretlakové obleky používané pri prípadoch protichemických zásahov. Naposledy tak zasahovali v neďalekom mäsokombináte pri úniku čpavku. V pretlakových oblekoch však nacvičujú pravidelne fyzickú záťaž najmä pri vysokých teplotách, aby si zvykli pracovať v extrémnych podmienkach, ak to budú pri zásahoch potrebovať.

Na fakt, že musia byť majstrami siedmich remesiel reaguje aj pán nadpráporčík Martin Jarábek: „Pri povodňovej záchrannej službe sme si museli urobiť skúšky na Štátnej plavebnej správe ako vodcovia malého plavidla.“

Pravidelne v každom mesiaci, ak nemajú výjazd k nejakej udalosti, či už k požiaru, alebo k dopravnej nehode, k povodni, alebo pri odpratávaní popadaných stromov, „tak pravidelne cvičíme,“ - dodáva pán nadporučík Zigo a spomína: „Mali sme tu už však aj situáciu, keď sme šli s policajtmi na zásah hasenia horiaceho auta a zatiaľ na inom mieste bankomatová mafia vytrhla bankomat zo steny budovy,“ - takže auto bolo podpálené úmyselne, aby mohli urobiť tento trestný čin nerušene a nik nezavolal z ľudí, čo by ich pritom spozoroval, policajtov a hasičov tak rýchlo akokeby žiaden výjazd práve nemali. Veď inak vyrážajú k zásahu do minúty od nahlásenia udalosti a to aj v noci, ak oddychujú oblečení na lôžku, či v novej posilňovni, ktorá sa dobudovala rovnako z európskeho projektu.

Momentálne vyšetrujú stále stúpajúci počet úmyselne založených požiarov: „Stáva sa, že nám tu šarapatí pyroman,“ – konštatuje veliteľ pán Hanzlíček, lebo požiare sú zakladané úmyselne najmä pri ľahko dostupných stavbách, ktoré nie sú strážené.

„Upevňovanie návykov je v našej práci dôležitá činnosť,“ - vysvetľuje počas cvičenia na Brestovskej priehrade pán nadporučík Dušan Dreisaitel: „Preto cvičíme, ak nie je zásah a sme v službe, s technikou, aby sme ju lepšie pri zásahoch dokázali ovládať a pomôcť ľuďom.“

Na Brestovskej priehrade a i na iných vodných plochách myjavského okresu nacvičujú spôsob rýchleho vyloženia motorového člna na vodnú hladinu a záchranu topiacich sa osôb, či stavbu norných stien, aby sa nerozširovali ropné škvrny. Do roka majú v Myjave okolo 200 zásahov, takže ak sú v službe, neustále niečo robia.

Význam má aj protipožiarna prevencia, pri ktorej takisto došlo v posledných rokoch k značnému pokroku, ako vyplýva z vyjadrení preventistu pána majora Ján Báta: „Dôraz kladieme najmä na kontrolnú činnosť v jednotlivých firmách, či dodržiavajú protipožiarne predpisy. V tomto smere došlo v posledných rokoch k významným zmenám v legislatíve, preto už dnes aj súkromní podnikatelia vedia, že prevencia je dôležitá, aby nedošlo k ohrozeniu životov a majetku.“

Zmeny zákonov a predpisov boli urobené, lebo inak každý súkromný podnikateľ chcel ušetriť na čom sa dalo a vznikali rôzne riziká požiarov. Horšie je, ak požiare zakladajú ľudia úmyselne: „Potom nám pri hasení nadávajú,“ - vysvetľuje pán nadpráporčík Ján Peceň mladší: „Ide o známe vypaľovanie trávy,“ - ukazuje na starú slamu, ktorej sa chcú farmári ohňom jednoducho zbaviť: „Neuvedomujú si však, že je to nebezpečná hra. Môžu sa chytiť aj rodinné domy a môže prísť k značným škodám.“

Jednoduché to hasiči nemajú len pri dopravných nehodách, či pri povodniach, záchrane topiacich sa, ale najmä pri hasení. „Stalo sa, že počas búrky blesk zapálil stodolu a aj chaty na okolí, liala sa voda a oheň neuveriteľne horel, dookola bili blesky a hrmeli hromy,“ - spomína pán Dreisaitel na dramatické hasenie, ktoré našťastie dobre dopadlo.

Hasiči sú neustále v pohotovosti aj pri iných smutnejších situáciách, keď našli muža v lese, ktorý sa tu obesil tri mesiace predtým, či nezvestnú ženu v nepoužívanej studni, v ktorej bola mŕtva rok a pol. A to už hovoria o otrasných skúsenostiach, keď aj silné povahy zvyknuté na rôzne pohľady nedokážu ovládať vlastné telo a ako hovoria, „ak už aj funebráci zvracajú,“ - tak to je veľmi zlá situácia.

V takých chvíľach pomáhajú psychológovia, kým nenastane situácia, pri ktorej podľa veliteľa pána Hanzlíčka nastúpi: „Čierny humor, ak sa už začnú chlapi z toho, čo prežili, smiať, tak vieme, že je dobre a sú na najlepšej ceste sa z celej situácie pozbierať. Vtipné situácie zažívame len ak vtedy, ak nahlási niekto mačku vylezenú na strome, ktorú treba zložiť dole, či ak k nám na stanicu telefonujú dievčatá zo súkromných dámskych večierkov, že sú opustené, roztúžené a potrebujú uhasiť svoje horúce telá, teda taký harashment, inak je viac dramatických situácii.“ Napríklad aj vtedy, ak si vybavujú osobné účty ľudia nahlasovaním rôznych uložení bômb v priemyselných či iných podnikoch a hasiči musia celé budovy a areály urýchlene evakuovať.

Hasiči svorne záporne krútia hlavami, že sa necítia byť hrdinami, hoci je pravdou, že ľudia ich vo všeobecnosti za takých považujú, veď sú pripravení ísť každú chvíľu na zásah, ktorým je takmer vždy nejaká pomoc ľuďom v núdzi.

Os 4 - REGENERÁCIA SÍDEL – INFRAŠTRUKTÚRA NEKOMERČNÝCH ZÁCHRANNÝCH SLUŽIEB

Cieľom opatrenia 4.2. je zvýšenie kvality a bezpečnosti verejných priestranstiev prostredníctvom rekonštrukcie, rozširovania a modernizácie zariadení nekomerčných záchranných služieb vrátane obstarania ich vybavenia.

Rekonštrukcia Hasičskej stanice v Myjave
EÚ zdroje
264 472,40 eur

Začiatok a koniec realizácie projektu
10/2010 – 06/2011

Kontakty:

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Dobrovičova 12
812 66 Bratislava
tel: 00421 2 59 26 61 11
fax: 00421 2 59 26 64 35
www.mpsr.sk

Sekcia riadenia programov regionálneho rozvoja
Račianska 135/A
P. O. Box 1
830 03 Bratislava 33
e-mail: [email protected]
www.ropka.sk


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Program cezhraničnej spolupráce ENPI Maďarská republika - Slovenská republika - Rumunsko - Ukrajina
Program cezhraničnej spolupráce Poľsko - Slovenská republika
Regionálny operačný program
Operačný program Bratislavský kraj
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Česká republika
Program cezhraničnej spolupráce Maďarská republika - Slovenská republika
Bestslovakfood