Facebook Statistics
Značka Kvality
Lesy, drevo, poľovníctvo

Sekcia obsahuje všetky informácie a dôležité metodické usmernenia, ktoré sa týkajú lesného hospodárstva, spracovania dreva či pozemkových spoločenstiev. Poľovníkom a poľovníckym organizáciám ponúka rôzne usmernenia lovu zvierat, poľovnícku a lesnícku legislatívu, strategické dokumenty a metodické pokyny, správy o lesnom hospodárstve, zoznam odborných lesných hospodárov a zoznamy známych vlastníkov, ktorí o užívacie práva nepožiadali. Na stránke sú zverejnené správy zo zasadnutí Stáleho lesníckeho výboru Európskej komisie.

Minister Simon: Musíme viac vyrábať a menej dovážať

23-02-2012

(22.02.2012; Roľnícke noviny; č. 8, s. 2; SIMON Zsolt)

Slovenská republika viac dováža než vyrába. Svedčí o tom analýza, ktorú pripravilo ministerstvo prostredníctvom Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva.

Táto analýza jednoznačne preukázala, že dovážame výsledky práce približne 15 tisíc poľnohospodárskych zamestnancov z Číny, Poľska, Španielska či iných krajín, pričom na Slovensku z našich daní platíme rovnaký počet nezamestnaných! Tejto vláde sa podarilo zlepšiť negatívnu zahraničnú obchodnú bilanciu o viac ako 200 mil. eur.

Za priority preto považujem ďalšiu podporu predaja konečnému spotrebiteľovi či malých spracovateľských podnikov, ktoré by zásobovali svoje okolie zdravými, kvalitnými a hlavne domácimi potravinami. Práve preto sme presadili prijatie nariadení vlády o občasných bitúnkoch.
Nesporné je, že sme presadili zrušenie praktík, ktoré umožňovali poskytovanie dotácií na ovocné sady, ktoré neprodukovali žiadne ovocie a zároveň sme zvýšili povinnosť mať veľké dobytčie jednotky, čo má priamy vplyv na vidiecku zamestnanosť. Podarilo sa nám zredukovať výskyt potravín po záruke, a to aj vďaka opatreniu povinného označovania alebo oddeľovania potravín, ktorých doba spotreby uplynie do 24 hodín, ale aj povinnosť pre obchody nahlasovať inšpektorom dovoz potravín zo zahraničia.

Vidiek bude v budúcnosti nesporne potrebovať funkčné a efektívne rozhodnutia. Musia byť založené a smerované na intenzívnu výrobu kvalitných a najmä domácich výrobkov. Vytvorenie pracovných miest na vidieku predsa nevyžaduje nutnosť nákladných investícií, akými sú napríklad diaľnice či priemyselné parky! Vidiek nie je na existenciu diaľnic naviazaný a 100 hektárový ovocný sad predsa dá prácu až 100 ľuďom. Inými slovami: 100 hektárový ovocný sad = malý priemyselný park pre 100 ľudí.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood