Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Zasadnutie V4+4 v Českých Budějoviciach

03-09-2015

(České Budejovice, 26. august) Zasadnutie zástupcov rezortov pôdohospodárstva, na ktoré bolo okrem tradične zastúpených krajín Bulharska, Rumunska a Slovinska pozvané aj Rakúsko, sa konalo prvý raz pod vedením českého predsedníctva vo Vyšehradskej skupine v Českých Budejoviciach. 

Diskutovanými témami boli podvody v potravinovom reťazci, súčasná situácia v sektore mlieka a osvedčené prístupy na ochranu pôdy. Predstavitelia zúčastnených štátov sa zhodli na význame cezhraničnej spolupráce pri výmene  skúsenosti s odhaľovaním podvodov v potravinovom reťazci. Spolupráca národných kontrolných orgánov prostredníctvom rýchlej výmeny informácií napomôže efektívnejšiemu boju proti podvodom v potravinovom reťazci, ktoré ohrozujú nielen zdravie, ale aj dôveru spotrebiteľa. Slovenská republika (SR) sa vyjadrila v prospech prijatia jednotnej legislatívy potravinového podvodu na úrovni Európskej únie (EÚ). 

Najaktuálnejšou témou bola súčasná situácia v sektore mlieka. Zúčastnené krajiny, vrátane SR sa v nadväznosti na spoločnú deklaráciu predloženú krajinami V4 + 3 na Rade AGRIFISH v júli, ako aj  na list ministra poľnohospodárstva Českej republiky Mariána Jurečku, s podporou zúčastnených krajín adresovaný komisárovi Hoganovi začiatkom augusta, zhodli na potrebe spoločného postupu a vyjadrili podporu nutnosti riešenia súčasnej situácie na úrovni EÚ.

„SR požaduje, aby EÚ prijala nové, konkrétne a dočasné mechanizmy riešenia vzniknutej krízy,“ uviedla štátna tajomníčka agrorezortu Magdaléna Lacko – Bartošová. V záujme riešenia mliečnej krízy SR taktiež podporila požiadavku na prijatie kompenzácií v zmysle čl. 219 a  Nariadenia EP a Rady EÚ č. 1308/2013, ktorým sa vytvára spoločná organizácia trhov s poľnohospodárskymi výrobkami a vyslovila podporu zvýšeniu intervenčných cien, ako aj znovuzavedeniu vývozných náhrad. Predmetom diskusie bola aj otázka školského mlieka, ku ktorému SR potvrdila svoje stanovisko v neprospech zúženia rozsahu podporovaných produktov.

V nadväznosti na medzinárodný rok pôdy sa zúčastnení zástupcovia štátov venovali aj problematike hospodárenia s pôdou v kontexte jej účinnej ochrany. Štátna tajomníčka agrorezortu uviedla, že ochrana pôdy je na národnej úrovni upravená zákonom a pripomenula aj nástroje ochrany pôdy prostredníctvom Programu rozvoja vidieka 2014-2020. SR podporila stanovisko poľskej delegácie týkajúce sa návrhu na realizáciu výmeny informácií a skúseností s ochranou pôdy na expertnej úrovni.

Ďalšie zasadnutie Vyšehradskej skupiny je plánované na jar 2016 v Prahe.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood