Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Výsledky kontrol potravín za II. štvrťrok

10-07-2015

(Bratislava, 9. júl 2015) - Štátna veterinárna a potravinová správa SR vykonala v období od 1. apríla do 30. júna 2015 spolu 13 167 kontrol z čoho 11,53% bolo s nedostatkami, čo je zníženie o 2,81% v porovnaní s rokom 2012. „Teší nás najmä výrazný pokles nedostatkov mimo pracovnej doby o 9,4% na úroveň 47,95%, povedal Ľubomír Jahnátek, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Zo 45tich mimoriadnych celoslovenských kontrol malo nedostatky 97,78%, čo predstavuje mierne zhoršenie v porovnaní s I. štvrťrokom.

Pri kontrolách v obchodných reťazcoch dopadli najhoršie hypermarkety, supermarkety a malé a stredné predajne. „V tomto prípade skončila každá druhá kontrola s negatívnym výsledkom a úroveň nedostatkov je stále vysoká. Mimo pracovnej doby to v prípade hypermarketov a sypermarketov predstavuje 54,05%, stredných predajní 50,81% a malých predajní 33,78%,“ dodal minister Jahnátek.  Najvyššia porušenosť bola v obchodnom reťazci Diligentia R.C. vo výške 21,80%, avšak, oproti predchádzajúcemu štvrťroku nastalo v tomto prípade menšie zlepšenie.  Ďalej nasleduje Billa (17,57%), Nitrazdroj (16%), CBA (15,81%) a KARMEN (15,52%). „V porovnaní s rokom 2012 najväčší pokrok v kvalite a servise dosiahlo Metro, ktoré z pôvodných 16,87% z roku 2012 má momentálne identifikovaných 4,65%,“ tvrdí minister Jahnátek. Dobré výsledky ďalej dosiahli tiež Kaufland (7,50%) a Lidl (8,39%). Najmenší posun dosiahli za tri roky, teda za celé sledované obdobie obchodné reťazce Coop a Billa.

Medzi najčastejšie sa vyskytujúce nedostatky patrí hygiena budov a prevádzkarní (797), hygiena technologického zariadenia a pracovných pomôcok (678), nečitateľné, nedostatočné alebo nesprávne označenie (605), hygiena skladovania (527) a osobná hygiena (457). „Nedostatky z titulu predaja potravín po dátume spotreby a minimálne trvanlivosti klesli na siedme miesto, čo predstavuje 284 zistení. Dodržiavanie teplotných režimov, čo bol v predchádzajúcom období veľmi vážny problém klesol na ôsme miesto a potraviny nevhodné pre ľudskú spotrebu až na 12. miesto,“ povedal Ľubomír Jahnátek. V roku 2012 bol tovar s nedostatkom po dátume spotreby a minimálnej trvanlivosti približne na úrovni 5 percent, pričom v II. štvrťroku 2015 je to iba 1,01%.

V rámci transportu bolo celkovo skontrolovaných 413 zásielok s počtom nezrovnalostí 36, a teda 8,71%, čo je viac ako 4%-tné zlepšenie oproti predchádzajúcemu obdobiu. Skontrolovaných bolo 745 komodít. Vrátených bolo 16 zásielok, zahájených 8 správnych konaní a udelených 20 pokút v celkovej sume 895 EUR. Medzi najčastejšie pochybenia patrí nevyhovujúca hygiena (50,0%), chýbajúce označenie (13,88%), znemožnená vysledovateľnosť a chýbajúca dokumentácia (13,88%), nedodržaný teplotný režim (11,11%) a iné (11,11%). Z krajín dopadlo najhoršie Poľsko (14,16%), aj keď v porovnaní s predchádzajúcim obdobím si polepšilo až o takmer 13%. Ďalej je to Česká republika (4,49%) a Slovensko (3,13%). Najlepšie obstálo Maďarsko a Rakúsko s nulovým počtom nezrovnalostí.

V Slovenskej republike máme v súčasnosti 14 schválených prebaľovacích prevádzkarní, ktoré zaobchádzajú, pripravujú alebo produkujú produkty živočíšneho pôvodu. V II. štvrťroku 2015 bolo na Slovensko zaslaných 266 412 zásielok a z toho bolo na prebalenie určených 10 918. Úradní veterinárni lekári vykonali 45 kontrol v baliarňach, pričom zistený bol iba 1 nedostatok, a to popraskaná časť omietky v priestoroch baliacej linky.   

Štátna veterinárna a potravinová správa uložila v 422 prípadoch 504 blokových pokút vo výške 15 143 EUR. „Čo sa týka správnych konaní, tak došlo k výraznému nárastu. V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť celkovo 474 rozhodnutí v celkovej sume 2 678 870 EUR, čo je oproti prvému kvartálu nárast takmer o 1 000 000 EUR,“ povedal minister Jahnátek. Štátna veterinárna a potravinová správa SR začala správne konanie v 296 prípadoch, ktoré nie sú ešte ukončené v celkovej sume 1 474 970 EUR a začaté budú správne konania v 320 prípadoch v celkovej sume 3 339 850 EUR.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zavádza, po dohode s potravinármi a prvovýrobcami, nové označenie pre jednozložkové čerstvé potraviny. Konkrétne sa jedná o 11 druhov výrobkov, a teda bravčové mäso, kozie mäso, jahňacie mäso, hovädzie mäso, hydina, ryby, ovocie, zelenina, zemiaky, med a vajcia. „Tieto označenia budú dobrovoľné a samotní predajcovia si ich môžu dávať na svoje pulty s tým, že následne bude použitie tohto označenia skontrolované Štátnou veterinárnou a potravinovou správou,“ dodáva Ľubomír Jahnátek. Pokiaľ sa zistí neoprávnenosť tohto označenia, predajcovi môže byť uložená pokuta až do 500 000 EUR.  

V danom období bolo v zmysle zákona o vinohradníctve a vinárstve hodnotených 526 vzoriek, z toho 101 vzoriek bolo s porušenosťou (19,2%).  Celkovo bolo vykonaných 251 kontrol, a to 43 vo výrobných podnikoch, 64 v maloobchodných predajniach sudových vín s porušenosťou na úrovni 20,8% a 102 kontrol v maloobchodných predajniach. V zariadeniach spoločného stravovania, teda v reštauráciách a pohostinstvách bolo vykonaných 20 kontrol a 22 kontrol v colných skladoch pri dovoze vín z tretích krajín. Vo výrobných podnikoch nebolo nájdené žiadne pochybenie a maloobchodné predajne skončili s celkovou porušenosťou 27,9%, pričom v prípade slovenských vín to bolo iba 6,3% a pri zahraničných až 38%. V zariadeniach spoločného stravovania vyšli slovenské vína bez pochybenia, no zahraničné vína sa dostali až na úroveň 12,5%. „Nedostatky pri hodnotení na mieste boli predovšetkým v oblasti označovania, to znamená, že povinné údaje neboli preložené do slovenského jazyka a neboli označené alergény,“ povedala generálna riaditeľka Sekcie potravinárstva a obchodu Zuzana Nouzovská. Pri vzorkách odoberaných do laboratórií bolo najviac nedostatkov zistených v kvalite predávaných hlavne zahraničných vín z Maďarska, Španielska a zmes vín z Európskej únie. „Stále pretrváva predaj takýchto nekvalitných vín a spotrebiteľ by mal zvážiť ich kúpu,“ dodáva generálna riaditeľka Nouzovská. V prípade špecializovaných predajní a vinoték, a tiež zariadení spoločného stravovania sa kvalita vín zvyšuje, pričom sa vyskytlo pár nedostatkov v označovaní. Znížená predajnosť bola zaznamenaná pri sudových vínach, a to najmä v dôsledku nedostatkov v kvalite, hlavne v súvislosti s nečistou vôňou a chuťou. Začatých bolo 14 správnych konaní, ukončených 6 správnych konaní v celkovom sankčnom postihu 20 000 euro, pričom 8 správnych konaní voči kontrolovaným subjektom ešte prebieha. 

Hodnotených bolo 1876 druhov ovocia a zeleniny na poli, v skladoch a v obchode, pričom nekvalita sa najviac prejavila na jablkách, zeleninovej paprike, rajčiakoch, cibuli a hlávkovom šaláte. Najviac nedostatkov bolo v znakoch označenia (64%) a v obchodnej kvalite (21%). Z trhu bolo stiahnutých približne 5 ton ovocia a zeleniny bolo stiahnutých, čo je pomerne veľké množstvo.

Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš zaradil medzi najrizikovejšie potraviny na Slovensku miešané alkoholické nápoje, vína, niektoré cukry a vajcia. „Naopak, na veľmi dobrej úrovni je u nás mlieko a mliečne výroby, a tiež mäso a mäsové výrobky,“ dodal Jozef Bíreš. 

V súvislosti s ruským embargom sa úradná kontrola zamerala na kontroly produktov živočíšneho pôvodu a ovocia a zeleniny v miestach určenia. Bolo vykonaných 3 281 kontrol s pochybenosťou 4,36%. „Na týchto nedostatkoch sa podpísali najmä problémy s nahlasovaním alebo nenahlasovaním zásielok. V rámci neohlásených zásielok to bolo 71, čo je 49,6%,“ hovorí generálna riaditeľka Zuzana Nouzovská. Ďalej to bol nesúlad s nahlásenou zásielkou v súvislosti s dátumom príjmu (23,8%) a nesúlad s nahlásenou zásielkou ohľadom množstva (9,1%). Počet kontrol s nedostatkom súvisiacim s ohlásením zásielky tvoril 82,5% z celkového počtu kontrol s nedostatkami. Úradné kontroly podľa zákona o potravinách v ambulantnom predaji vykázali 11,61 % pochybenosť a kontroly podľa zákona o trhových miestach až 22,07 % porušenosť. Celkovo bolo vykonaných na stupňoch ambulantný predaj, stánkový predaj a trhoviská 2 339 úradných kontrol z čoho 311 bolo s nedostatkom. „Medzi najčastejšie sa vyskytujúce nedostatky patrí nečitateľné, nedostatočné alebo nesprávne označenie, ďalej nedostatky v dokumentácii, hygiena predaja, osobná hygiena a dodržiavanie teplotných režimov,“ dodáva generálna riaditeľka Nouzovská. 

Prílohy (dokumenty na stiahnutie)



Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood