Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Kvalita a bezpečnosť potravín na prvom mieste

01-04-2015

(Bratislava, 1. apríla, 2015) -  Slovenskí spotrebitelia sa dnešným dňom môžu tešiť novým ochranným opatreniam z dielne agrorezortu, ktoré sa dotýkajú najmä samotnej ochrany spotrebiteľa a kvality potravín. Predmetné opatrenia predstavuje novela zákona o potravinách, ktorou boli zavedené nové pravidlá v súvislosti s prebaľovaním potravín. „V snahe zabrániť prebaľovaniu potravín zavádzame systém ako pri dovoze potravín zo zahraničia. Každý kto bude chcieť prebaľovať potraviny, musí nahlásiť príslušnej RVPS čas prebaľovania, druh potraviny a jej množstvo. Podmienkou je zároveň odborný garant kvality prebalených výrobkov. Výnimkou ostávajú prvovýrobcovia,“ uviedol minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. Zo slovenskej legislatívy budú vypustené definície pojmov „dátum spotreby“ a „dátum minimálnej trvanlivosti“, a tiež ustanovenia o označovaní potravín, ktoré sú už vymedzené nariadením Európskeho parlamentu a Rady. V súvislosti s legislatívnymi pojmami bude tiež „predaj na diaľku“ nahradený pojmom „internetový predaj“, keďže výstižnejšie pokrýva túto oblasť predaja potravín.

Okrem toho vstupuje dnešným dňom v rámci Európskej únie do platnosti vykonávacie  nariadenie Európskej komisie, ktorým sa stanovujú pravidlá pre uplatňovanie nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ týkajúce sa nového označovania mäsa a mäsových výrobkov potravín, ktoré prinesie kupujúcim informácie o krajine kde sa zvieratá chovali, vyviezli a na akom mieste boli spracované pred predajom na Slovensku. „Ministerstvu ako kontrolnému orgánu v spolupráci so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR ide jednoznačne o ochranu spotrebiteľa, resp. kupujúceho, aby výrobky, ktoré kupuje, boli bezpečné a informácie na nich boli pravdivé,“ skonštatoval minister Ľubomír Jahnátek. Je dôležité si uvedomiť, že sme sa dostali do štádia, kedy je kvalita potravín bezpochyby najdôležitejšia, ale taktiež stúpa preferencia slovenských výrobkov. „Prieskum pred zavedením nového označovania potravín ukázal, že až 80 % oslovených občanov EÚ si želá označovanie pôvodu i zloženia a 25 % z nich poukázalo na to, že najväčšie podvody v EÚ sa robia práve v označovaní potravín," informoval ústredný riaditeľ ŠVPS SR Jozef Bíreš. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka v aktívnej spolupráci s ostatnými kontrolnými orgánmi sa budú aj naďalej zameriavať na označenie pôvodu potravín, dnešným dňom však špeciálne na označenie pôvodu mäsa vzhľadom k tomu, že: „ Najväčšie podvody sa robia na potravinách v označovaní. Takže je tu vážny dôvod ešte intenzívnejšie a efektívnejšie vykonávať kontrolnú činnosť, ktorá určite pomôže všetkým spotrebiteľom. Veríme, že kontrolné mechanizmy aj v podobe prijatých opatrení novely zákona o potravinách a nariadenia o označovaní pôvodu potravín, najmä mäsa a mäsových výrobkov budú nápomocné k tomu, aby dôvera u kupujúcich smerom ku kvalite týkajúcej sa ponúkaného sortimentu bola čoraz viac posilnená,“ dodal minister Ľubomír Jahnátek.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood