Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Slovenské poľnohospodárstvo v roku 2015

27-11-2014

(Bratislava, 27. november 2014) – Minister Ľubomír Jahnátek prijal pozvanie na slávnostný seminár načrtávajúci budúci vývoj poľnohospodárskej politiky a celého odvetvia. V Národnej rade SR sa dnes stretli poprední predstavitelia agropotravinárskeho komplexu, predstavitelia záujmových, chovateľských a pestovateľských zväzov a organizácií Slovenska. V programe hostí vystúpil aj premiér Róbert Fico a predseda parlamentu Peter Pellegrini.

Slovenskému poľnohospodárstvu donedávna chýbal dlhodobý koncepčný prístup k jeho rozvoju. Z tohto dôvodu došlo k radikálnemu zníženiu celkovej konkurenčnej schopnosti slovenského poľnohospodárstva na spoločnom trhu EÚ. „Prepadla sa nám celková poľnohospodárska produkcia a miera potravinovej bezpečnosti klesla pod úroveň 50% efektívneho agregátneho dopytu obyvateľstva SR po potravinách,“ uviedol šéf agrorezortu Ľ. Jahnátek. Nelichotivý vývoj spomínaných parametrov poľnohospodárskej produkcie sa prejavil predovšetkým na ukazovateľoch zamestnanosti, produktivity práce, tvorbe pridanej hodnoty a inovačnej aktivite poľnohospodárskych subjektov. Celková zamestnanosť v sektore je dnes 1% pod európskym priemerom. „V tomto žalostnom stave slovenského poľnohospodárstva bolo mojou prvoradou úlohou zabezpečiť jeho stabilitu a zadefinovať možnosti jeho rozvoja. Na základe vykonaných analýz produkčných schopností rastlinnej a živočíšnej výroby sme stanovili strategický cieľ zvýšiťdo roku 2020 produkčnú výkonnosť na úroveň 80% súčasnej spotreby obyvateľstva na Slovensku,“ spresnil Ľubomír Jahnátek.K naplneniu týchto predpokladov vedie najmäzvýšenie kapitálového zabezpečenia celého pôdohospodárstva z európskych fondov, v porovnaní s minulým programovým obdobím,agregátne o viac ako 500 mil. EUR.

Zvláštnu pozornosť sektor venuje ochrane poľnohospodárskej pôdy, revitalizácii hydromelioračných sústav a taktiež malým, mladým a rodinným poľnohospodárom, ktorých vníma ako časť poľnohospodárskych podnikateľov, najmä v snahe o vyššiu tvorbu pridanej hodnoty, zavádzaní inovácií do podnikania v poľnohospodárstve a zdôrazňovaní regionálnej a miestnej exkluzivity poľnohospodárskej produkcie.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood