Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Reakcia Únie hydinárov Slovenska k článku v denníku SME

18-07-2014

ŠPEKÁČIKY BEZ MASA MOŽNO BUDÚ, ALE TIE HYDINOVÉ OD SLOVENSKÝCH HYDINÁROV URČITE BUDÚ S HYDINOVÝM MASOM

Hydinové špekáčiky a hydinová šunková saláma ako aj ďalšie hydinové mäsové výrobky sa vyrábajú už niekoľko desiatok rokov. Pred desiatimi rokmi boli tieto výrobky doménou spracovateľov hydiny, ktorí majú k dispozícii kvalitnú surovinu a najmä vedia posúdiť jej kvalitatívne parametre. Dnes je už ale situácia diametrálne odlišná. Dnes už viac ako 50 % hydinových mäsových výrobkov na pultoch obchodných reťazcov ponúkajú spracovatelia červeného mäsa, ktorí nemajú vlastnú hydinovú surovinu, nemajú skúsenosti so spracovaním hydinového mäsa, a preto ani nevedia posúdiť kvalitu nimi používanej hydinovej suroviny.

Hlavným dôvodom tohto stavu je, že spracovatelia červeného mäsa ponúkajú obchodným reťazcom hydinové mäsové výrobky za veľmi nízke ceny a obchodné reťazce vyraďujú z ponuky kvalitné hydinové mäsové výrobky od spracovateľov hydiny a nahrádzajú ich lacnými hydinovými výrobkami od spracovateľov červeného mäsa.

Pokiaľ spracovatelia hydiny používajú do svojich hydinových mäsových výrobkov iba tú najkvalitnejšiu surovinu vo forme tzv. Baadrového hydinového mäsa (nie je to klasické hydinové mechanicky separované mäso), ktoré je podobné mletému mäsu a neobsahuje žiadne kosti, ale súčasná legislatíva EÚ nám toto označenie na obaloch výrobkov neumožňuje, spracovatelia červeného mäsa používajú do hydinových mäsových výrobkov najlacnejšie nakupované hydinové mechanicky separované mäso prevažne zo zahraničia, ktoré obsahuje vysoký podiel kostných častíc a je nízkej kvality.

Rovnako podiel hydinového mäsa je u spracovateľov hydiny v hydinových mäsových výrokoch podstatne vyšší ako u hydinových mäsových výrobkov od spracovateľov červeného mäsa.

A čo hydinové párky? Pokiaľ pred niekoľkými rokmi boli na pultoch obchodných reťazcov iba hydinové párky od slovenských spracovateľov hydiny, dnes ich tam  bude spotrebiteľ iba ťažko hľadať. Dôvodom je, že dnes spracovatelia červeného mäsa ponúkajú hydinové párky za polovičné ceny ako spracovatelia hydiny. Z čoho ich teda vyrábajú? Určite nie z baadrového mäsa ako spracovatelia hydiny na Slovensku, ale iba z lacnej a nekvalitnej náhrady vo forme separátu.

Preto je nevyhnutné, aby spotrebiteľ pri nákupe hydinových mäsových výrobkov zisťoval na obale nielen zloženie výrobku, ale aj názov výrobcu a uprednostňoval kvalitné hydinové mäsové výrobky od spracovateľov hydiny, ktoré obsahujú podstatne viac mäsa ako je uvedené na obale, pretože nám súčasná legislatíva EÚ neumožňuje označiť všetko mäso (baadrové hydinové mäso), ktoré používame pri výrobe ako mäso.

Hydinové špekáčiky, hydinové párky, hydinová šunková saláma ako aj ostatné hydinové mäsové výrobky od spracovateľov hydiny hydinové mäso v minulosti obsahovali, v súčasnosti obsahujú a aj v budúcnosti obsahovať budú. Ale ako to bude u spracovateľov červeného mäsa, ktorí vyrábajú hydinové výrobky z nakupovanej najlacnejšej suroviny neznámeho pôvodu?

Veď na rokovaniach na Ministerstve pôdohospodárstva to boli práve spracovatelia červeného mäsa, ktorí navrhovali zvýšenie podielu mechanicky separovaného mäsa v mäsových výrobkoch a zrušenie príloh k navrhovanej vyhláške o mäsových výrobkoch, ktoré stanovujú kvalitatívne parametre mäsových výrobkov z červeného mäsa.

A nevypadli pred nedávnom náhodou slovenskí spracovatelia červeného mäsa z ruského trhu so svojimi výrobkami práve kvôli tomu, že ponúkali nekvalitný tovar a nemali dostatočnú vysledovateľnosť pôvodu?

Únia hydinárov Slovenska


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood