Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Agrorezort zablokoval žiadosť niektorých krajín o zmenu kvótovania mlieka

14-07-2014

(Brusel, 14. júla 2014) - Do spoločného rozpočtu EÚ sa zrejme vráti suma okolo 600 miliónov eur, ktorá vyplýva z penále za nadprodukciu mlieka. Uviedol to dnes v Bruseli v rámci zasadnutia Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov minister pôdohospodárstva SR Ľubomír Jahnátek.

Pripomenul, že počas dnešných rokovaní došlo k určitým posunom v otázke zmeny systému kvótovania mlieka v roku 2015. Pôvodne 14 členských štátov chcelo zmeniť dohodnutý systém, aby sa vyhlo penalizácii za nadkvóty, avšak tento návrh nebol talianskym predsedníctvom v EÚ prijatý a ani modifikovaný.

Ministri v konečnom dôsledku dosiahli blokujúcu menšinu, keď sa k predošlým 13 krajinám pridalo aj Rumunsko, ktoré bolo doteraz nerozhodné. Pre dotknuté krajiny to znamená toľko, že v budúcom roku budú musieť nadprodukciu mlieka zaplatiť v plnom rozsahu. "Systém kvótovania mlieka by sa nemal meniť. Talianske predsedníctvo uzavrelo túto otázku, čo ale neznamená, že iniciátori z niektorých členských krajín, ju nemôžu opätovne otvoriť na ďalšom rokovaní Rady ministrov. Nateraz sa ale podarilo ustrážiť kvóty a ich systém,“ uviedol Ľ. Jahnátek v rozhovore pre TASR.
Podľa neho je to dobrá správa pre slovenských výrobcov mlieka, lebo sa nemusia obávať obrovského tlaku konkurencie najmä z Poľska, Rakúska či Nemecka.
Jahnátek upozornil, že prostriedky, ktoré vzniknú ako penále za nadkvóty zo strany výrobcov mlieka, už nepredstavujú iba 110 miliónov eur, ako sa predpokladalo, ale táto suma narástla asi na 600 miliónov eur. Spomínané zdroje by sa mali vrátiť späť do Európskeho poľnohospodárskeho fondu.

To uchráni poľnohospodárov z menších krajín, ako je aj Slovensko. V prípade nejakej krízy sa budú musieť menej skladať do spoločnej kasy, nakoľko rezervný mliečny fond bude mať dosť prostriedkov vďaka penalizácii nadproducentov mlieka. Krajiny, ktoré sa najviac bránili uplatneniu dohodnutého systému, sú Nemecko, Rakúsko, Holandsko a Dánsko. Z krajín Vyšehradskej štvorky to bolo Poľsko. Ďalšie štáty, ktoré majú potenciál na zvýšenie produkcie mlieka, ako napríklad Británia, Francúzsko, Taliansko a Španielsko, sa pridali k tvrdeniu menších členských krajín, že meniť pravidlá hry v poslednom roku je nezmysel.

Ďalším dôležitým bodom zasadnutia bolo nariadenie o ekologickom poľnohospodárstve, kde IT PRES na politickej úrovni požiadalo cez dotazník o vyjadrenie k novému návrhu. Švédsko požiadalo COM o spoločný koncepčný postup pri potravinových podvodoch najmä v nadväznosti na minulý škandál s konským mäsom. COM taktiež predstavila zámer spoločne postupovať voči iniciatíve zriadenia globálnych internetových domén pre víno. Záver Rady EÚ bol venovaný morskému rybolovu. 

Zdroj: TASR


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood