SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
(Bratislava, 9. apríl, 2014) Slovensko patrí medzi krajiny s najlepšie rozpracovaným systémom bezpečnosti v oblasti potravín v rámci Európskej únie. Aj tieto slová odzneli z úst šéfa agrorezortu Ľubomíra Jahnátka na stretnutí HN clubu. Hlavnými diskutovanými témami boli potraviny, ich bezpečnosť a s tým súvisiace kontroly. "Máme kompletne zabezpečenú kontrolu všetkých prvkov, ktoré vstupujú do potravinového reťazca, a to jednak od ochrany a zdravia rastlín, cez dobré životné podmienky zvierat, po bezpečnosť krmovín. Všetko to, čo vchádza do systému výroby potraviny, je teda pod neustálou kontrolou, v našom prípade veterinárnej a potravinovej správy, pri rastlinách Ústredného kontrolného skúšobného ústavu poľnohospodárskeho a samozrejme rezortu zdravotníctva. Ten vykonáva dohľad cez úrady verejného zdravotníctva," spresnil minister Ľubomír Jahnátek. V posledných dňoch vyšla aktuálna vyhláška o potravinách, ktorá upravuje štandardné vlastnosti jednotlivých kategórií potravinárskych výrobkoch, od ich rozdelenia na jednotlivé skupiny, konkrétne pri pekárskych výrobkoch až po označenie týchto potravín. MPRV SR sa snaží podchytiť legislatívnu úpravu potravín tak, aby náročný proces, ktorý v sebe zahŕňa vyhlášky notifikované z Bruselu boli na vynikajúcej úrovni a pre prospech zákazníka. "Celkom máme takto rozpracovaných už 177 kategórií výrobkov, ktoré určujú, aké zloženie by mal mať potravinársky výrobok, ako by mal byť vyrábaný, skladovaný, predávaný. Je to náročný proces, pretože vyhlášky musia mať notifikáciu z Bruselu," konštatoval agrominister.