Rezíduá pesticídov v potravinách: najnovšie údaje
Najnovšia správa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) o rezíduách pesticídov v potravinách v Európskej únii (EÚ) je už k dispozícii. Poskytuje prehľad o hladinách rezíduí zistených vo vybraných bežne konzumovaných výrobkoch.
Veľký počet analyzovaných vzoriek
V roku 2022 bolo v EÚ odobratých bezprecedentných 110 829 vzoriek potravín, čo je o štvrtinu viac ako v roku 2021. Z výsledkov vyplýva, že 96,3 % vzoriek spadalo do zákonom povolených hodnôt. V prípade podskupiny 11 727 vzoriek analyzovaných v rámci programu koordinovanej kontroly EÚ (EU MACP) bolo 98,4 % v rámci zákonných limitov.
Zistenia programu koordinovaného EÚ
V rámci programu EÚ MACP sa analyzujú náhodne odobraté vzorky z 12 potravinárskych výrobkov. V roku 2022 to boli jablká, jahody, broskyne, víno (červené a biele), šaláty, hlávková kapusta, paradajky, špenáty, ovsené zrno, jačmenné zrno, kravské mlieko a bravčový tuk.
Zo vzoriek analyzovaných v rámci programu koordinovaného EÚ:
- 51,4 % (6 023 vzoriek) bolo bez kvantifikovateľných hladín rezíduí.
- 47 % (5 512) obsahovalo jedno alebo viac rezíduí v koncentráciách nižších alebo rovnajúcich sa povoleným hodnotám (známym ako maximálne hladiny rezíduí alebo MRL).
- 1,6 % (192) obsahovalo rezíduá, ktoré prekračovali povolené hodnoty.
Vývoj rezíduí v 12 analyzovaných potravinách
Každé tri roky sa odoberajú vzorky z toho istého typu výrobkov, pričom v prípade konkrétnych komodít sa zaznamenávajú stúpajúce alebo klesajúce trendy.
Celková miera, pri ktorej rezíduá pesticídov prekročili MRL, sa mierne znížila z 2 % v roku 2019 na 1,6 % v roku 2022.
V porovnaní s rokom 2019 a s rokom 2016 sa miera prekročenia znížila v prípade jabĺk, broskýň, jahôd, vína a bravčového tuku; v prípade špenátu sa znížila od roku 2019. V roku 2022, rovnako ako v rokoch 2019 a 2016, neboli zistené žiadne vzorky kravského mlieka s rezíduami nad MRL. Prekročenia sa zvýšili v prípade hlávkovej kapusty, paradajok, šalátov, jačmeňa a ovsa.
Prezrite si údaje prostredníctvom interaktívneho nástroja na vizualizáciu
Podrobné výsledky všetkých kontrolných programov sú k dispozícii na webovej stránke úradu EFSA prostredníctvom interaktívneho nástroja na vizualizáciu údajov, ktorý je rozšírený podľa jednotlivých rokov, aby boli údaje prístupnejšie aj pre laikov.
Výročná správa úradu EFSA obsahuje harmonizované a porovnateľné údaje zozbierané v rámci koordinovaného programu EÚ, ako aj údaje zozbierané v rámci vnútroštátnych kontrolných činností, ktoré vykonávajú jednotlivé členské štáty EÚ [1] Nórsko a Island. Národné kontrolné programy sú založené na základe rizika a poskytujú dôležité informácie manažérom rizík, avšak neposkytujú štatisticky reprezentatívny obraz o hladinách rezíduí v potravinách na trhu v celej EÚ.
Posúdenie rizika stravovania
Výsledky monitorovacích programov sú cenným zdrojom informácií na odhad vystavenia spotrebiteľov v EÚ rezíduám pesticídov v potrave.
Úrad EFSA v rámci analýzy výsledkov vykonal hodnotenie rizika súvisiaceho s výživou. Tento rok v správe rozšíril metodiku pravdepodobnostného hodnotenia zavedenú v minulom roku na všetky pesticídy analyzované v rámci programu koordinovaného EÚ. Toto hodnotenie ukazuje pravdepodobnosť, že spotrebitelia budú vystavení množstvu rezíduí nad určitým bezpečnostným prahom .
Na základe svojho hodnotenia úrad EFSA dospel k záveru, že odhadované vystavenie rezíduám pesticídov v testovaných potravinách predstavuje pre zdravie spotrebiteľov nízke riziko. Správa však obsahuje niekoľko odporúčaní na zvýšenie účinnosti európskych systémov kontroly rezíduí pesticídov.
[1]: V súlade s Dohodou o vystúpení Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska z Európskej únie a Európskeho spoločenstva pre atómovú energiu, a najmä s článkom 5 ods. 4 rámca Windsor v spojení s prílohou 2 k tomuto rámcu, odkazy na členské štáty zahŕňajú na účely tejto správy aj Spojené kráľovstvo, pokiaľ ide o Severné Írsko.
Odkazy na vedecké publikácie:
- The 2022 European Union report on pesticide residues in food
- National summary reports on pesticide residue analyses performed in 2022
Viac informácií k tlačovej správe nájdete na webovej stránke úradu EFSA.