Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Pravú Značku kvality SK môžu získať slovenskí výrobcovia už počas celého roka

02-05-2013

(Banská Bystrica, 2. mája 2013) – Značku kvality SK, jediné pravé označenie pre slovenský výrobok s vysokou kvalitou, môžu získať výrobcovia už počas celého roku. Pre orientáciu spotrebiteľov, najmä v dobe, kedy je ťažké odhadnúť najmä kvalitu niektorých zahraničných výrobkov na trhu, je práve toto označenie dobrým ukazovateľom a zárukou kvality a bezpečnosti potravín.

Získať ju podľa nových pravidiel môžu od Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) slovenskí výrobcovia počas celého roka, nielen raz ročne, ako tomu bolo donedávna. „Odborná komisia, ktorá rozhoduje o udeľovaní Značky kvality SK, už bude zasadať niekoľko krát do roka. To znamená, že slovenskí výrobcovia už nemusia čakať na jeden termín v roku, ale sa môžu prihlásiť kedykoľvek,“ hovorí generálna riaditeľka Sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR. 

Ján Štulc, vedúci Odboru kontroly potravín rastlinného pôvodu zo ŠVPS SR poznamenal, že kontrolu značky kvality u udelených výrobkov vykonávajú raz za rok. A to, či je dodržaná technická špecifikácia, technický predpis, na základe ktorého bola udelená.     „Občas sa stane, že výrobcovia zmenia receptúru, suroviny, ktoré nemôžu dostať na trhu, alebo je to výhodnejšie, a to treba nahlásiť na komisiu. Tá potom rozhodne, či značku ponechá,” vysvetlil Štulc. Podľa jeho ďalších slov sú aj prípady, keď sa potrebná surovina prestala v SR vyrábať. Vtedy môže výrobca použiť surovinu z iných členských štátov Európskej únie alebo tretích krajín.

Na výbere potraviny, ktorá dostane značku kvality, sa podieľa Výskumný ústav potravinársky, ktorý so značkou kvality pôvodne začal. Potraviny s touto značkou prejdú pred jej udelením podrobnou analýzou, či spĺňajú stanovené kritériá – napríklad ich zloženie musí byť minimálne 75 percent zo slovenských surovín, všetky fázy výrobného procesu sa musia uskutočňovať na území Slovenskej republiky (s výnimkou surovín z dovozu) a ich kvalitu a bezpečnosť kontroluje Štátna veterinárna a potravinová správa SR. Pritom domáce výrobky si môžu spotrebitelia kúpiť za rovnako dostupné ceny ako akciový tovar v obchodných reťazcoch. Stanislav Šilhár z ústavu konštatoval, že veľa ľudí vníma značku kvality len ako marketingový nástroj výrobcu. Treba to však podľa neho chápať úplne inak. „Značka kvality je určitá záruka pre spotrebiteľa, že dostáva potravinu určitej kvality. Samozrejme, aj pre výrobcu je to dobré. Ale pre spotrebiteľa je výborné to, že vie, že výrobca je kontrolovaný viac ako iný,” podotkol Šilhár.

Na Slovensku funguje národný program Značka kvality SK už od roku 2004. Dodnes ju získalo po posúdení odbornou komisiou už viac ako 500 výrobkov od 78 slovenských výrobcov. Výrobky, ktoré majú nadštandardnú kvalitu a prevyšujú ďalšie im podobné výrobky na trhu, môžu získať Značku kvality SK GOLD a právo používať zlaté logo značky.

Značka kvality SK bude prezentovať domáce výrobky a ich výrobcov počas najbližších mesiacov rôznymi aktivitami zameranými na spotrebiteľov. 

Text a foto: MPRV SR a TASR


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood