Počty kampylobakterióz a salmonelóz sú v EÚ stabilizované
Počet hlásených ochorení, spôsobených baktériami Campylobacter a Salmonella, sa zdá byť za posledných päť rokov v Európe stabilizovaný. Vyplýva to z najnovšej správy o zoonotických ochoreniach, ktorú vypracovali Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC).
Kampylobakterióza je od roku 2005 najčastejším gastrointestinálnym ochorením v EÚ. V roku 2019 postihla viac ako 220 000 ľudí. Salmonelóza bola aj v roku 2019 druhým najčastejším zoonotickým ochorením v EÚ a postihla okolo 88 000 ľudí.
Salmonella bola prítomná v 0,3 % zo 66 113 vzoriek potravín určených na priamu spotrebu (tzv. ready-to-eat potraviny – pred konzumáciou sa nemusia tepelne upraviť). Zo 191 181 vzoriek potravín, ktoré nie sú určené na priamu spotrebu, bolo na prítomnosť salmonely pozitívnych 1,5 % vzoriek.
V roku 2019 splnilo 18 z 26 členských štátov EÚ všetky ciele pre zníženie výskytu salmonel, ktoré sú určené kontrolným programom pre salmonelové infekcie u hydiny. Pre porovnanie, v roku 2018 splnilo tieto ciele 14 štátov.
Ďalšie, najčastejšie hlásené ochorenia, boli vyvolané baktériami: Shiga-toxín produkujúcou Escherichia coli (STEC), yersíniou a listériou.
Po dlhom období nárastu potvrdených prípadov listerióz u ľudí sa pre roky 2015 - 2019 potvrdil stabilný trend ochorenia. V roku 2019 bolo hlásených 2 621 prípadov, ktoré sa týkali najmä osôb starších ako 64 rokov. Išlo o najzávažnejšie zoonotické ochorenie s vysokou mierou hospitalizácií (92 %) a úmrtí (17,6 %).
Správa sleduje aj príčinu vzniku ohnísk alimentárnych nákaz v EÚ. Sú to udalosti, počas ktorých sa najmenej dvaja ľudia nakazia rovnakou baktériou z totožných kontaminovaných potravín.
Salmonella ostala najčastejšie zistenou baktériou a spôsobila 926 ohnísk. Počet ohnísk, ktoré vyvolala konkrétne Salmonella Enteritidis, sa však znížil. Najčastejším zdrojom salmonelóz boli vajcia a vaječné výrobky.
Norovírusy v rybách a produktoch rybolovu boli zodpovedné za najvyšší počet ohnísk (145), pre ktoré existujú „presvedčivé dôkazy“, že dané potraviny sú zdrojom nákazy.
V roku 2019 bolo hlásených celkom 5 175 ohnísk alimentárnych nákaz, čo predstavuje v porovnaní s rokom 2018 pokles o 12,3 %.
Správa EFSA a ECDC obsahuje tiež údaje o: Mycobacterium bovis, Mycobacterium caprae, Brucella, Yersinia, Trichinella, Echinococcus, Toxoplasma gondii, pôvodcovi besnoty, Q horúčky, západonílskeho vírusu a tularémie.
Nahlásené ohniská nákaz z potravín za rok 2019. Zdroj: EFSA
Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.
Kontakty pre médiá:
EFSA Media Relations Office Tel. +39 0521 036 149 Email [email protected] | AskAQuestionService |