Nitrozamíny v potravinách vyvolávajú obavy o zdravie
Vystavenie spotrebiteľov nitrozamínom, zlúčeninám, ktoré sa môžu tvoriť v potravinách počas ich prípravy a spracovania, vyvoláva obavy o zdravie.
Toto je záver hodnotenia Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) týkajúceho sa rizika pre verejné zdravie v súvislosti s prítomnosťou nitrozamínov v potravinách. Desať nitrozamínov nachádzajúcich sa v potravinách je karcinogénnych (môžu spôsobiť rakovinu) a genotoxických (môžu poškodiť DNA).
Úrad EFSA konzultoval svoj návrh stanoviska s externými zainteresovanými stranami a pri jeho finalizácii zvážil veľké množstvo pripomienok, ktoré dostal.
Potenciálne zdravotné riziká
Úrad EFSA vykonal svoje hodnotenie na základe posúdenia potenciálnej škodlivosti nitrozamínov pre ľudí a zvieratá ako aj na základe posúdenia expozície spotrebiteľov.
Dr. Dieter Schrenk, predseda Panelu pre kontaminanty v potravinovom reťazci, povedal: „Naše hodnotenie dospelo k záveru, že úroveň vystavenia nitrozamínom v potravinách vyvoláva obavy o zdravie všetkých vekových skupín obyvateľstva EÚ.“
Dr. Schrenk dodal: „Na základe štúdií na zvieratách sme za najkritickejší zdravotný účinok považovali výskyt nádorov pečene u hlodavcov.“
„Na zabezpečenie vysokej úrovne ochrany spotrebiteľa sme vytvorili najhorší scenár pre naše hodnotenie rizika. Predpokladali sme totiž, že všetky nitrozamíny nachádzajúce sa v potravinách majú rovnaký potenciál spôsobiť u ľudí rakovinu ako najškodlivejší nitrozamín, hoci je to nepravdepodobné.“
Ktoré potraviny obsahujú nitrozamíny?
Nitrozamíny sa nachádzajú v rôznych druhoch potravín, ako sú údeniny, spracované ryby, kakao, pivo a iné alkoholické nápoje. Najdôležitejšou skupinou potravín, ktorá prispieva k expozícii nitrozamínom, je mäso a mäsové výrobky.
Nitrozamíny môžu byť prítomné aj v iných potravinách vrátane spracovanej zeleniny, obilnín, mlieka a mliečnych výrobkov alebo fermentovaných, nakladaných a korenených potravín.
V súčasnosti existujú určité medzery v poznatkoch o prítomnosti nitrozamínov v konkrétnych kategóriách potravín. Vyváženie stravy so širšou škálou potravín by mohlo spotrebiteľom pomôcť znížiť príjem nitrozamínov.
Čo bude nasledovať?
Stanovisko úradu EFSA bude poskytnuté Európskej komisii, ktorá bude s vnútroštátnymi orgánmi diskutovať o tom, aké opatrenia na riadenie rizík sú potrebné.
Odkaz na nové vedecké stanovisko nájdete na linku:
Risk assessment of N‐nitrosamines in food
Viac informácií k tlačovej správe EFSA nájdete na webovej stránke EFSA.