Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Minister Richard Takáč: Podávame trestné oznámenie v súvislosti so šírením lykožrútovej kalamity

15-05-2024

Na dnešnej tlačovej konferencii minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč a predseda výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie NR SR Rudolf Huliak oznámili, že podávajú trestné oznámenie o podozrení zo spáchania trestného činu, najmä z ohrozenia a poškodenia životného prostredia v súvislosti s podkôrnikovou kalamitou na Horehroní. Mimoriadna situácia sa z okresu Brezno rozšírila už aj do okresov  Detva a Revúca. Škody sú zatiaľ nevyčísliteľné.

Škoda, ktorá vznikla na Horehroní sa bude počítať v stámiliónoch a ešte aj naše vnúčatá budú vidieť len holiny namiesto najkrajších stromov. Všetko nasvedčuje tomu, že takto katastrofálne to nemuselo dopadnúť, keby zodpovední v predchádzajúcich rokoch konali inak a zasiahli skôr,“ vyjadril sa minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč, ktorý nekonkretizoval, o koho zodpovednosť podľa neho ide. „Podávame trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, aby orgány činné v trestnom konaní mohli všetko prešetriť a nájsť vinníka.“ Trestných oznámení bude podľa Takáča zrejme viacero. Aj súčasné vedenie štátneho podniku LESY SR aktuálne dôkladne preveruje postupy konkrétnych zamestnancov, lesných správ, odborných lesných hospodárov a lesníkov v roku 2022.

Aktuálne jedinou šancou, ako zachrániť Poľanu či Dobročský prales, je čo najrýchlejšie odpratať všetko mŕtve drevo a napadnuté stromy z postihnutých oblastí, aby sa podkôrniky v priaznivých podmienkach nemnožili a nenapádali ďalšie stromy. „Cieľom a zmyslom urgentného spracovania kalamity je ju definitívne zastaviť a zamedziť jej ďalšiemu šíreniu,“ zdôraznil R. Takáč a R. Huljak upresnil, že ťažba musí začať zvonka smerom dovnútra, aby sa bezpečne oddelili „pásom“ zdravé od napadnutých stromov. „Lesy, o ktorých hovoríme, sú hospodárske lesy, všetky historicky vysádzané človekom a je povinnosťou človeka sa o ne starať,“ poukázal predseda výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie NR SR pri boji s podkôrnikom na jednoznačné zlyhanie ľudského faktora.

Oznámenie generálnej prokuratúre o podozrení zo spáchania trestného činu obsahuje podozrenia podľa § 301 ods. 1 zákona č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon v znení neskorších predpisov (ďalej ako „Trestný zákon“), trestného činu šírenia nákazlivej choroby zvierat a rastlín podľa § 308 Trestného zákona, trestného činu marenia úlohy verejným činiteľom podľa § 327 v spojení s § 327a Trestného zákona a trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku podľa § 237 ods.
1 Trestného zákona.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR si uplatní aj nárok na náhradu škody z dôvodov uvedených v oznámení. A to vo výške, v ktorej bude škoda preukázaná a voči osobám, ktoré budú
v priebehu trestného konania obvinené.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Projekty podporované z fondov EÚ
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood