Mikrobiálna rezistencia a prostredie výroby potravín: zdroje a možnosti kontroly
EFSA vydal vedecké stanovisko na tému „Úloha životného prostredia pri vzniku a šírení mikrobiálnej rezistencie (AMR) v potravinovom reťazci - Role played by the environment in the emergence and spread of antimicrobial resistance (AMR) through the food chain.
Hlavné body:
- Hnojivá, zavlažovanie a voda sú najvýznamnejšími zdrojmi mikrobiálnej rezistencie (AMR) v potravinách rastlinného pôvodu a/alebo akvakultúre. Pri živočíšnej výrobe sú potenciálnymi zdrojmi krmivo, ľudia, voda, vzduch alebo prach, pôda, divoké zvieratá, hlodavce, článkonožce a zariadenia.
- Odborníci úradu EFSA po prvýkrát hodnotili úlohu prostredia pri výrobe potravín v spojitosti s výskytom a šírením AMR. Identifikovali hlavné zdroje AMR baktérií a génov, hoci súčasné údaje neumožňujú kvantifikovať konkrétny príspevok jednotlivých zdrojov k tomuto globálnemu problému.
EFSA identifikoval rezistentné baktérie a gény najvýznamnejšie z pohľadu ľudského zdravia, ktoré môžu byť prenášané v rámci potravinového reťazca, a vykonal rešerš odbornej literatúry, aby opísal ich výskyt v environmentálnych zdrojoch.
Opatrenia na obmedzenie výskytu a šírenia rezistencie v prostredí výroby potravín zahŕňajú zníženie kontaminácie hnojív, vody a krmiva fekálnymi mikroorganizmami a dôsledné dodržiavanie správnej hygienickej praxe. Odborníci tiež vydali odporúčania pre priority v oblasti výskumu, ktoré by mali prispieť k získaniu chýbajúcich dát a tým napomôcť manažérom rizika v EÚ pri implementácii Akčného plánu EÚ proti mikrobiálnej rezistencii EU Action on Antimicrobial Resistance.
Pri príprave tohto stanoviska EFSA úzko spolupracoval s Európskym centrom pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) a Európskou liekovou agentúrou (EMA).
Bližšie informácie nájdete na:
- Role played by the environment in the emergence and spread of antimicrobial resistance (AMR) through the food chain
- Antimicrobial resistance and the food production environment: sources and control options
Kontakty pre médiá:
EFSA Media Relations Office | AskAQuestion Service |