Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Kvalitu garantuje štát

10-06-2013

Kvalitné, čerstvé a zo Slovenska - tohto hesla sa drží Centrum výskumu živočíšnej výroby Nitra. Mäso z jeho chovu teraz môžete ochutnať aj vy. V Lužiankach funguje každý týždeň od stredy do piatka tzv. predaj z dvora. V ponuke sú všetky druhy bravčového mäsa. Najväčší záujem je zatiaľ o karé s kosťou a čerstvé mleté bravčové mäso. „Ľudia túžia po poriadnom kuse mäsa, chcú niečo iné, ako nájdu v obchodoch. Mäso, ktoré ponúkame, je výnimočné, má peknú farbu, nevyteká z neho voda a nepridávame doň žiadne aditíva,“ hovorí pracovník CVŽV Nitra Ján Huba. V Lužiankach výskumníci nemajú veľkochov. 150 ošípaných dostáva optimálnu starostlivosť. Pri plemene landras sa v šľachtení zameriavajú na kvalitu mäsa a využívajú aj výsledky vlastného výskumu. Ten je garanciou kvality. Svedčí o tom aj viacnásobné víťazstvo v súťaži NAJ slovenský chov. CVŽV Nitra si zachovalo svoju farmu ošípaných, pretože predpokladalo, že likvidáciou väčšiny chovov na Slovensku nastane obdobie nedostatku vlastnej kvalitnej bravčoviny. To sa potvrdilo a ľudia už vyhľadávajú čerstvé, kvalitné mäso a produkty domáceho pôvodu. Do sortimentu onedlho pribudnú aj klobásy, údené mäso, bravčová masť, či oškvarky. Pre výrobu klobás máme pripravenú špeciálnu receptúru, chceme nadviazať na tradíciu nitrianskych mäsiarskych majstrov a pridať niečo vlastné, jedinečné. Veríme,  že značka „Výskumnícka klobása“ sa stane obľúbenou,“ dodáva Ján Huba. V Lužiankach nájdete farmu, bitúnok aj predajňu v jednom areáli. Preprava jatočným ošípaným, ani mäsu neprospieva. Keď „necestuje“, je kvalitnejšie. Predaj z dvora je aj filozofiou ministerstva. „Predaj z dvora poskytuje farmárom možnosť ponúknuť svoje výrobky priamo spotrebiteľovi a spotrebiteľ má zase záruku, že kupuje čerstvé a kvalitné produkty. Spotrebiteľ môže zároveň od farmára získať  informácie o výrobe, spôsobe pestovania plodín alebo chovu zvierat. Tým nadobúda dôveru, že kupuje kvalitné, bezpečné, čerstvé  a slovenské potraviny,“ uzatvára riaditeľka odboru živočíšnej výroby MPRV SR Andrea Hrdá.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood