Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Dni svätého Huberta 2013

31-08-2013

(Svätý Anton, 31. augusta 2013) - Poľovníci z celého Slovenska tento víkend oslavujú. Kaštieľ vo Svätom Antone je dejiskom 23. ročníka Celoslovenských poľovníckych slávností Dni svätého Huberta 2013. „Na Slovensku patria poľovníci počtom 58 tisíc k veľmi významnej skupine. Preto som veľmi rád, že na tomto mieste môžem poďakovať všetkým tým, ktorí svojou prácou a pričinením prispeli k rozvoju poľovníctva a lesníctva u nás na Slovensku. Nie je možné oceniť všetkých tých, ktorí sa svojou každodennou prácou so zanietením venujú poľovníctvu. Dnes si však uctíme dvanásť osobností , ktoré sa významnou mierou a praktickou činnosťou zaslúžili o rozmach slovenského poľovníctva,” povedal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek počas slávnostného odovzdávania rezortných vyznamenaní.

Dvojdňové podujatie dnes navštívil aj prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý je členom poľovníckej komory už 47 rokov. Pri tejto príležitosti mu komora udelila najvyššie ocenenie Medailu MUDr. Jána Červíčka - za prínos k rozvoju slovenského poľovníctva. Prezident v ďakovnom príhovore vyzdvihol, ako sa slovenskí poľovníci starajú o zver a prírodu. „Teší ma, keď vidím mnoho ľudí, aj mladých, ako v zime pomáhajú pri prikrmovaní lesnej zveri. Je to pozitívne, že majú vybudovaný takýto vzťah k prírode,” uviedol Gašparovič. Podľa neho poľovníkov mnohokrát laická verejnosť vníma len ako lovcov zveri, pritom vďaka ich intenzívnej starostlivosti sa darí zachovávať vzácny genofond zveri v našich lesoch. Navyše, cieleným pôsobením poľovníkov sa u nás podarilo stav lesnej zveri, na rozdiel od iných európskych krajín, zvýšiť, dodal prezident.

Tohtoročné oslavy sa nesú v znamení 90. výročia vzniku Československej mysliveckej jednoty. Výročiu je venovaná aj veľká výstava s názvom Lovu zdar ! 90 rokov od vzniku Československej mysliveckej jednoty. Sú na nej vystavené unikátne zbrane slávnych českých puškárov z Loveckého zámku Ohrada pri Hluboké nad Vltavou a tiež časť slávnej Sallačovej zbierky trofejí jeleňovitých. Na výstave sú tiež rekordné české i slovenské trofeje i obrazy akademického maliara Viktora Bilčíka, vystavené pri príležitosti jeho životného jubilea.

Návštevníci si v rámci bohatého programu mohli pozrieť expozície múzea, módnu prehliadku poľovníckych odevov, alebo niektoré z ďalších sprievodných podujatí. Hľadala sa napr. najsympatickejšia poľovníčka v súťaži Hájnikova žena. Súperilo sa aj o najdlhšiu a najkrajšiu bradu. Diváci spoznali víťazov súťaží Poľovníctvo vo fotografii, Poľovnícky nôž 2013, Naj brada, Poľovnícky šperk 2013 a Poľovnícky klobúk. Organizátori zaradili do programu aj tradičné súťaže ako hádzanie flinty do žita, 5 F – vtipná súťaž či súťaž v streľba lukom na terč diviaka Antonský diviak 2013. Nechýbali tiež tradičné Majstrovstvá Slovenska vo vábení srnčej, diviačej a dravej zveri Hubertlov-Halali o Putovný pohár Hubertlovu a tiež Majstrovstvá Slovenska vo vábení jeleňov.

 

Text: MPRV SR a TASR

Foto: MPRV SR


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood