Facebook Statistics
Značka Kvality

Sekcia poľnohospodárstva a služieb

Najlepší slovenskí poľnohospodári

30-05-2014

(Oponice, 28. máj 2014) – Slovensko spoznalo najlepších. Pri príležitosti 10. ročníka súťaže Naj slovenský chov a NAJ naše pole a súčasne 5. ročníka ankety o NAJ Agromanažéra sa v prostredí oponického kaštieľa stretlo vyše 200 poľnohospodárov a zástupcov obchodných firiem podnikajúcich v agrosektore, aby sa dozvedeli mená najúspešnejších subjektov. „My poľnohospodári sme ľudia, ktorí pracujeme na pôde, sme tými, ktorí sa staráme o to, aby naša krajina mala dostatok chleba, aby sme dokázali uživiť náš národ a staráme sa tiež o to, aby naša krajina vyzerala tak ako vyzerať má. Poľnohospodárstvo je multifunkčným odvetvím, ktoré nepredstavuje iba produkciu potravín, ale popri environmentálnych, krajinotvorných, sociálnych, sú to aj ďalšie celospoločenské funkcie, ktoré nás nútia poľnohospodárstvo zachovať,“ pripomenul štátny tajomník MPRV SR Štefan Adam.

Samotné kritéria hodnotenia záviseli od druhov a plemien hospodárskych zvierat, a tiež od druhov poľných plodín. Najlepší slovenskí chovatelia a pestovatelia potvrdili, že sú konkurencieschopní so špičkovými európskymi farmami. Potvrdzuje to aj fakt, že na Slovensku máme farmy dojníc, ktoré produkujú viac ako 10 000 kg mlieka pri výborných reprodukčných ukazovateľoch ako aj špičkové farmy dojných oviec, ktoré dosiahli produkciu viac ako 350 l mlieka za 150-dňovú dojnú periódu, rovnako tak aj chovateľov ošípaných s odstavom viac ako 27 prasiatok na prasnicu ročne. Z pestovateľov dosahujú špičkové úrody, napr.  poľnohospodári zo Špačiniec, ktorí vypestujú viac ako 5 t repky na hektár a viac ako 10 t kukurice na hektár vypestujú farmári z Ivanky pri Nitre.

V rámci podujatia boli vyhlásené výsledky čitateľskej ankety o NAJ Agromanažéra roka 2013. Do hlasovania sa zapojilo niekoľko stoviek poľnohospodárov, čitateľov mesačníka AGROMAGAZÍN. Najviac hlasov získal predseda PD Vršatec Pruské Ján Kopšo. Na záver "Všetci ocenení si zaslúžite náš obdiv a uznanie za svoje rozhodnutia, ktoré nás všetkých posúvajú k spoločnému úspechu. Patrí Vám za to vďaka," poznamenal Š. Adam počas odovzdávania ocenení.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood