Facebook Statistics
Značka Kvality

Signalizačné správy

Signalizačná správa ÚKSÚP-u na 3.8.2007

02-08-2007

Poľné plodiny

Z niektorých oblastí Slovenska je hlásený stredný výskyt strapiek na kukurici. Strapky sú veľmi drobný hmyz, dlhý 1 – 2 mm, tmavohnedej až svetložltej farby. Ústne orgány majú bodavo-cicavé. Samčeky sú pri mnohých druhoch bezkrídly, samičky majú dva páry úzkych krídiel, po okrajoch s dlhými strapkami (odtiaľ ich názov strapky). Vajíčka majú väčšinou obličkovitý alebo fazuľovitý tvar, dlhé sú 0,3 až 0,5 mm. Larvy sú podobné dospelým jedincom, ale sú bezkrídle. Larvy a dospelé strapky vyciciavajú najprv listy. Do vycicaných pokožkových buniek listov vniká vzduch, takže na týchto miestach vznikajú biele škvrny, pri ktorých nachádzame výkaly v podobe drobných čiernych bodiek. Len čo sa vytvoria mladé klasy, sťahujú sa larvy na mladé mäkké klásky a vyciciavajú všetky časti kvetu. Tým nastáva predčasné zbelenie celého klásku, takže sa niekedy zrná vôbec nevytvárajú. Napadnuté zrná sa nedostatočne vyvíjajú, sú zakrpatené a rozlične znetvorené. Okrem tejto priamej škodlivosti strapky škodia aj nepriamo prenášaním rozličných viróz. Straty na úrode sa odhadujú na 10 – 20 %, pri veľkom výskyte sa straty zvyšujú. Koncom leta nachádzame na kukurici veľké množstvá jedincov strapky trávovej. Strapka trávová je polyfág a je suchomilná. Samičky sú oveľa menšie ako samčeky a sú bezkrídle. Prezimujú samičky v rozličných úkrytoch. Do roka má dve generácie. Výskytu strapiek predchádzame dodržiavaním všetkých agrotechnických zásad, ako je podmietka, skorá a hlboká orba, správne striedanie plodín a skorá sejba kvalitného a vyrovnaného osiva. Je možná aj chemická ochrana.

Na lucerne sa objavil ojedinelý výskyt hladkoplodky ďatelinovej (Colletotrichum trifolii). Choroba, ktorú spôsobuje táto huba, sa vyskytuje v Európe na ďateline lúčnej a lucerne. Huba napáda nadzemné časti rastliny. Na stonkách a listových stopkách sa prejavuje pozdĺžnymi, svetlohnedými, na okraji tmavohnedými škvrnami. Na listoch sú škvrny tmavohnedé až čierne, často pokrývajú celú listovú plochu. Napadnuté listy a stonky vädnú, až usychajú. Huba sa prenáša osivom alebo sa udržuje cez zimu na napadnutých zvyškoch rastlín. Najpriaznivejšie podmienky pre nákazu sú v lete pri striedaní suchého a vlhkého a súčasne teplého počasia. U nás škodí viac na lucerne než na ďateline lúčnej. Na lucerne sa vyskytuje najčastejšie na poraste druhej a tretej kosby. Ochrana spočíva v morení osiva, správnej výžive a agrotechnike. Viac napadnuté porasty sa musia skoro pokosiť. Po predčasnej kosbe sa odporúča porast spásať ovcami.

Na zemiakoch veľmi teplé a suché počasie dočasne pozastavilo postup plesne zemiakovej.

Vinič

Na viniči hroznorodom naďalej trvá silný infekčný tlak múčnatky v oblasti Košice, Michalovce, Orechová, Rožňava, Trebišov a Vysoká nad Uhom. Ošetrenie proti múčnatke, ktoré je včeobecne potrebné iba u neskorých odrôd, je aktuálne aj vo všetkých oblastiach pestovania viniča v Stredoslovenskom a Západoslovenskom regióne.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood