Hodnotenie rizika aktívnych zlúčenín kyseliny citrónovej a hydrogénuhličitanu sodného
Vedecký panel EFSA CEF bol požiadaný o posúdenie hodnotenia rizika týkajúceho sa aktívnych zlúčenín kyseliny citrónovej a hydrogénuhličitanu sodného.
Kyselina citrónová a hydrogénuhličitan sodný boli aktivované v kontakte s mäsovým výpotkom a nato spolu reagovali a uvoľňovali oxid uhličitý. Tieto látky boli fyzicky oddelené od hydinového mäsa, aby sa zabránilo priamemu kontaktu. Uvedený návrh balenia zabraňoval vzniku spätného mäsového výpotku na základe výsledkov skúšok. CEF panel dospel k záveru, že kyselina citrónová a hydrogénuhličitan sodný, ktoré sa používali pre vyrobenie oxidu uhličitého v atmosfére baleného čerstvého hydinového mäsa, nevyvolávali žiadne bezpečnostné riziko pre spotrebiteľa.
Viac informácií nájdete na webovom sídle EFSA na adrese: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2016.4529/full