Hodnotenie bezpečnosti endo‐1,4‐β‐xylanázy produkovanej Bacillus subtilis (kmeň XAS)
Potravinársky enzým endo-1,4-β-xylanáza (4-β-d-xylan xylanohydroláza, EC 3.2.1.8) je určený na použitie v procesoch pečenia. Enzým je produkovaný geneticky modifikovaným bakteriálnym druhom Bacillus subtilis (kmeň XAS). V produkčnom organizme sú prítomné gény rezistencie voči antibiotikám.
Na základe maximálnych úrovní použitia bolo odhadnuté, že v európskej populácii sa expozícia enzýmu spolu s organickými pevnými látkami (TOS) pohybuje až do 0,014 mg TOS/kg telesnej hmotnosti/deň. Testy genotoxicity nevzbudili obavy o bezpečnosť enzýmu. Systémová toxicita bola hodnotená pomocou 90-dňovej štúdie perorálnej toxicity u potkanov s opakovaným podávaním. Panel Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) pre prídavné látky v potravinách a arómy (Panel FAF) zistil hladinu bez pozorovaného nežiaduceho účinku (NOAEL) ako 55% TOS/kg telesnej hmotnosti/deň.
V enzýme boli hľadané podobnosti k aminokyselinovej sekvencii známych alergénov a nebola nájdená žiadna zhoda. Panel FAF sa domnieva, že pri zamýšľaných podmienkach použitia síce nemožno vylúčiť riziko senzibilizácie a alergických reakcií, no pravdepodobnosť ich výskytu je nízka.
Nakoľko nebol dostatočne preukázaný nedostatok životaschopných buniek v potravinárskom enzýme, Panel FAF nemôže dospieť k záveru o rizikách spojených s možným šírením tohto geneticky modifikovaného bakteriálneho kmeňa nesúceho determinanty antimikrobiálnej rezistencie.
Celé vedecké stanovisko je dostupné na webovom sídle EFSA.