Webinár k aktualizácii príručky EFSA pre potravinárske enzýmy (21.-22.6.2021)
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) organizuje pre žiadateľov webinár, ktorý bude zameraný na aktualizovanú príručku EFSA k predkladaniu dokumentácie o autorizáciu potravinárskych enzýmov.
Potravinárske enzýmy sú povolené na umiestnenie na trh EÚ v súlade s nariadením (ES) č. 1331/2008, ktorým sa ustanovuje spoločný postup schvaľovania potravinárskych prídavných látok, potravinárskych enzýmov a potravinárskych aróm. Na podporu rozhodnutia o povolení EFSA hodnotí bezpečnosť potravinárskych enzýmov za predpokladaných podmienok použitia. V roku 2009 zverejnila EFSA príručku, ktorá má žiadateľom pomôcť pri príprave dokumentácie k autorizácii potravinárskych enzýmov.
EFSA aktualizuje príručku začlenením najnovšieho vedeckého vývoja a „best practices" do metodiky hodnotenia rizika. Dokument obsahuje nový model FEIM na odhad expozície potravinárskym enzýmom v strave na základe údajov o európskej spotrebe.
Návrh príručky bol predložený na verejnú konzultáciu od 8. 3. do 9. 5. 2021 a tento webinár nadväzuje na konzultáciu.
Cieľom webinára je:
- vyriešiť prípadné pochybnosti, ktoré môžu mať žiadatelia o prístupe, ktorý zaujal EFSA Vedecký panel CEP pri hodnotení rizika potravinárskych enzýmov
- objasniť súbor údajov, ktorý EFSA vyžaduje na vykonanie hodnotenia
- objasniť procedurálne aspekty predkladania dokumentácie
Stretnutie bude interaktívnym online podujatím. EFSA vysvetlí vyššie načrtnuté aspekty a otázkami a komentármi sa bude zaoberať v 2 sekciách.
V registračnom online formulári môžete vyplniť otázky a komentáre k problematike webinára. Počas online podujatia budete môcť zadávať otázky prostredníctvom chat-boxu na online platforme. Všetky otázky (prijaté pred podujatím, aj zhromaždené v chat-boxe) budú zodpovedané počas webinára.
Prezentácie budú po podujatí zverejnené na webovej stránke EFSA.
Bezplatný webinár sa uskutoční 21.-22.júna 2021 od 14.00 do 18.00 hod. (SEČ).
Viac informácií nájdete na webovej stránke EFSA. Otázky adresujte na [email protected].