Výzva na zber technických a toxikologických dát k hlinitokremičitanu sodnému (E 554) a hlinitokremičitanu draselnému (E 555) používaných v EÚ ako prídavné látky do potravín
Prídavné látky do potravín, ktoré boli schválené pre používanie v EÚ pred 20. januárom 2009 majú byť podľa nariadenia (ES) č. 1333/2008 prehodnotené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA). Program tohto prehodnotenia je stanovený v nariadení (EÚ) č. 257/2010- V súlade s týmito nariadeniami úrad EFSA začal systematicky prehodnocovať autorizované prídavné látky do potravín a v súčasnosti vypracováva vedecké stanoviská k týmto prídavným látkam podľa priorít určených v nariadení (EÚ) č. 257/2010.
http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/consultation/callsfordata/181107.pdf
V zmysle zabezpečenia účinného prehodnotenia je dôležité, aby úrad EFSA získal všetky relevantné dáta od zainteresovaných strán, ktoré by použil pri prehodnocovaní prídavných látok do potravín. V súlade s čl. 6(3) nariadenia (EÚ) č. 257/2010 preto úrad EFSA vydáva výzvu na zber publikovaných, nepublikovaných a novovygenerovaných technických a toxikologických dát ku hlinitokremičitanu sodnému (E 554) a hlinitokremičitanu draselnému (E 555), autorizovaným v EÚ ako prídavné látky do potravín.
Úrad EFSA zváži vhodnosť informácií poskytnutých pre účely hodnotenia rizika týchto prídavných
Hlavný cieľ výzvy:
Poskytnutie možnosti pre zaslanie relevantných zdokumentovaných informácií (publikovaných, nepublikovaných, novovygenerovaných) k prehodnoteniu bezpečnosti E 554 a E 555 zainteresovaným stranám.
Termín ukončenia zberu dát: 07.02.2019
V prípade Vašej možnosti poskytnúť dáta, je potrebné oznámiť túto skutočnosť úradu EFSA emailom na adresu [email protected] do 7.12.2018.
Termín ukončenia zberu dát môže byť ešte upravený, v závislosti od aktualizácií výzvy a od emailovej odozvy na túto výzvu.
Ďalšie informácie k výzve je možné nájsť na odkaze: http://www.efsa.europa.eu/en/consultations/call/181107?utm_source=EFSA+Newsletters&utm_campaign=27b6497a5a-EMAIL_ALERTS_ALL&utm_medium=email&utm_term=0_7ea646dd1d-27b6497a5a-59450865