Výzva na financovanie zo zdrojov iných ako EFSA: Zelená dohoda
Typ výzvy: | Inovačná akcia (IA) |
Názov: | Inovatívne, systémové riešenia s nulovým znečistením na ochranu zdravia, životného prostredia a prírodných zdrojov pred perzistentnými a mobilnými chemikáliami |
Kód: | LC-GD-6-1-2020 |
Výzva otvorená od-do: | 22. 09. 2020 – 26. 01. 2021 |
Program: | Horizon 2020 |
Area 6: | Farm to Fork - Testing and demonstrating systemic innovations in support of the Farm to Fork Strategy |
Výzva ponúkne príležitosť na podporu výskumu a inovácií k cieľom EÚ v oblasti európskej Zelenej dohody (European Green Deal), ako sú napríklad ciele, týkajúce sa stratégie Farm to Fork (Z farmy na vidličku), stratégie biodiverzity (Biodiversity Strategy) alebo ambície nulového znečistenia životného prostredia bez toxických látok.
Stratégia Farm to Fork, ktorá je jadrom európskej Zelenej dohody, sa zameriava na riešenie výziev a na urýchlenie prechodu na udržateľné potravinové systémy s cieľom zabezpečiť, aby neboli ohrozené hospodárske, sociálne a environmentálne základy potravinovej a výživovej bezpečnosti súčasnej ako aj budúcej generácie. Kladie dôraz na umožnenie „spravodlivého prechodu“ pre všetkých aktérov potravinového systému, v ktorom sa znižujú aj sociálne nerovnosti, rieši sa potravinová chudoba a zaisťuje sa spravodlivý príjem pre všetkých aktérov. Vyžaduje a stavia na inovatívnych riešeniach, ktoré je možné rozšíriť. Napr. agroekologické a organické postupy, alternatívne zdroje bielkovín (napr. na rastlinnej báze, hmyze, atď.), udržateľných potravinách z oceánov či akvakultúry a individuálne poradenstvo, týkajúce sa udržateľnej zdravej výživy. Je potrebné vyvinúť spoločné úsilie na otestovanie, demonštráciu a rozšírenie inovatívnych systémových riešení na dosiahnutie cieľov a zámerov stratégie Farm to Fork v tomto desaťročí.
Rozsah:
Rôzne aktivity podporia zavádzanie a rozširovanie inovácií, ktoré prispievajú k dosiahnutiu cieľov stratégie Farm to Fork. Návrhy otestujú, vyskúšajú a demonštrujú inovatívne systémové riešenia v jednej z nasledujúcich 6 podtém, ktoré zodpovedajú naliehavým výzvam potravinových systémov:
- Podtéma A. [2021] Dosiahnutie klimaticky neutrálnych fariem znížením emisií skleníkových plynov a zvýšením sekvestrácie a ukladania uhlíka na farme (IA)
- Podtéma B. [2021] Dosahovanie klimaticky neutrálnych potravinárskych podnikov zmierňovaním klimatických zmien, znižovaním spotreby energie a zvyšovaním energetickej účinnosti pri spracovaní, distribúcii, konzervácii a príprave potravín (IA)
- Podtéma C. [2021] Znižovanie závislosti od nebezpečných pesticídov; znižovanie strát živín z hnojív, smerovanie k nulovému znečisťovaniu vody, pôdy a ovzdušia a nakoniec k použitiu hnojív (návrhy musia riešiť všetky výzvy (súvisiace s pesticídmi a hnojivami a so stratou živín) uvedené v podtéme C) (IA)
- Podtéma D. [2021] Znižovanie závislosti od používania antimikrobiálnych látok v živočíšnej výrobe a v akvakultúre (IA)
- Podtéma E. [2021] Znižovanie strát a odpadu z potravín v každej fáze potravinového reťazca vrátane spotreby, ako aj predchádzanie neudržateľným obalom (IA)
- Podtéma F. [2021] Prechod na udržateľnú zdravú stravu, pochádzajúcu z pevniny, vnútrozemských vôd a mora a prístupnú všetkým občanom EÚ vrátane najodkázanejších a najzraniteľnejších skupín (IA)
Všetky potrebné informácie o výzve sú dostupné na webovej stránke Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) a na webovej stránke Európskej komisie. Viac informácií je tiež v tomto dokumente.
V prípade otázok alebo vysvetlenia, týkajúceho sa výzvy alebo iných činností v rámci programu Horizon 2020, sa môžete sa obrátiť na špecializovaný útvar Komisie pre výskum a/alebo na Národné kontaktné body Horizon 2020, ktoré na Slovensku sídla v Centre vedecko-technických informácií SR.