Výzva EFSA na zber vstupných dát do hodnotenia expozície potravinárskych enzýmov – VII. Výzva
Predmet výzvy: Degradácia laktózy v mlieku a spracovanie mliečnych výrobkov
Komplexná databáza spotreby potravín v súčasnosti neposkytuje dostatočné informácie na identifikáciu spotrebiteľov mliečnych výrobkov so zníženým obsahom laktózy.
V dnešnej dobe sú na trhu široko dostupné výrobky so zníženým obsahom laktózy. Výber kategórií potravín bol preto založený na predpoklade, že spotreba výrobkov so zníženým obsahom laktózy je podobná ako pri mliečnych výrobkoch všeobecne. Výnimku však tvorili syry a jogurty, ktoré sú často prirodzene bezlaktózové. Na základe uvedeného bol týmto skupinám pridelený korekčný faktor (f3), ktorý odráža podiel potravín v jednotlivých kategóriách, ktoré pravdepodobne boli ošetrené potravinárskym enzýmom na degradáciu laktózy.
Okrem iného je cieľom predmetnej výzvy získať spätnú väzbu, aký typ kategórií potravín obsahujúcich srvátku sa vyrába spolu s výrobou mlieka so zníženým obsahom laktózy a sušeného mlieka so zníženým obsahom laktózy. Ako aj či sa srvátka so zníženým obsahom laktózy a /alebo mlieko so zníženým obsahom laktózy používajú pri výrobe počiatočnej dojčenskej výživy a následnej výživy.
EFSA žiada vo výzve spätnú väzbu k informáciám uvedeným v súbore Excel, ktoré sa týkajú kategórií FoodEx (stĺpec B) a súvisiacich technických faktorov pre spracovanie degradácie laktózy (stĺpec D – F).
Dáta by mali byť zaslané priamo úradu EFSA, na emailovú adresu [email protected]. Táto mailová schránka predstavuje kontaktný bod v prípade akejkoľvek potreby technickej podpory/usmernenia, ktorý možno využiť pri zasielaní dát.
Termín na zasielanie dát: do 21.08.2021
Inštrukcie ako aj bližšie informácie pre zasielanie dát vo vhodnom formáte sú zverejnené na odkaze Instruction for completing the attached MS Excel ® file a ďalšie informácie tu: VII. Výzva
Kontakty pre médiá:
EFSA Media Relations Office |