Facebook Statistics
Značka Kvality

Vyjadrite svoj názor na hodnotenie rizika potravinového reťazca v EÚ

29-01-2018

Všeobecné potravinové právo – GFL (Nariadenie (ES) č. 178/2002) je základným kameňom regulačného rámca EÚ, ktorý sa vzťahuje na celý potravinový reťazec, t.j. „od vidiel až po vidličku“.

Zákon požaduje, aby právne predpisy o potravinách a krmivách boli založené na vedeckých poznatkoch. Toto je známe ako princíp analýzy rizika, ktorá pozostáva z troch samostatných, ale vzájomne súvisiacich zložiek: hodnotenia rizika (t.j. vedeckého poradenstva), riadenia rizika (opatrenia prijaté na základe vedeckého odporúčania, iných legitímnych faktoroch a podľa potreby na základe princípu predbežnej opatrnosti) a komunikácie o riziku (interaktívna výmena informácií o rizikách počas procesu analýzy rizika).

Na tento účel bola na základe GFL založený Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), ako nezávislá vedecká agentúra, ktorá poskytuje vedecké stanoviská (hodnotenie rizika), ktoré tvoria základ opatrení prijatých EÚ v rámci celého potravinového reťazca.

Od prijatia GFL v roku 2002 došlo k značnému vývoju politickej, hospodárskej a spoločenskej oblasti v EÚ, čo ovplyvnilo aj vnímanie a očakávania spotrebiteľov vo vzťahu k potravinovému reťazcu.

Zatiaľ čo práca úradu EFSA v oblasti hodnotenia rizika nebola predmetom významnej kritiky, obyvatelia EÚ spochybnili posúdenie rizika na základe štúdií poskytnutých priemyslom, a to najmä v tým oblastiach, kde priemysel musí požiadať o autorizáciu svojich produktov, napr. pre pesticídy, GMO atď.

Európska komisia by rada počula názor obyvateľov EÚ na nasledovné oblasti:

  • transparentnosť a nezávislosť systému hodnotenia rizika v EÚ, pokiaľ ide o príslušné štúdie vykonané súkromnými spoločnosťami (t.j. priemyslom) a informácie, na ktorých je založené hodnotenie rizika / vedecké odporúčania úradu EFSA;
  • komunikáciu o riziku; a
  • riadenie EFSA, najmä zapojenie členských štátov EÚ do systému hodnotenia rizika EÚ.

Dotazník je dostupný vo všetkých jazykových mutáciách na webovom sídle EK: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/SANTE_science_transparency a to v termíne do 20.3.2018

Všetky dostupné informácie o dôvode spustenia verejnej konzultácie nájdete na webovom sídle EK:

https://ec.europa.eu/info/consultations/public-consultation-transparency-and-sustainability-eu-risk-assessment-food-chain_en


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood