Facebook Statistics
Značka Kvality

Vo Varšave sa stretli ministri poľnohospodárstva V4+3

26-10-2016
  • Zníženie administratívnej záťaže Spoločnej poľnohospodárskej politiky
  • Africký mor ošípaných v Poľsku
  • Zrušenie kvót na cukor v EÚ

Varšava, 26. október 2016 – Budúcnosť spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ, ochrana pred morom ošípaných, investície do výskumu v poľnohospodárstve, obchod s poľnohospodárskymi pozemkami a trh s cukrom a obilninami, to boli témy stretnutia ministrov krajín V4+3 vo Varšave.

„Višegrádska skupina je funkčná platforma, kde vzniká priestor na prediskutovanie tém krajín strednej a východnej Európy, ktoré sú si geograficky a kultúrne blízke a majú spoločné problémy,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Na programe zasadnutia v Poľsku boli aktuálne témy, ktoré rezonujú v poľnohospodárstve. Okrem krajín V4 sa zasadnutí zúčastnili aj zástupcovia Slovinska, Bulharska a Rumunska.

„Slovenská republika víta a podporuje všetky návrhy, ktoré prispievajú k zjednodušeniu Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP), k zvýšeniu flexibility a subsidiarity a k zníženiu administratívnej náročnosti pre členské štáty a Komisiu,“ povedala G. Matečná. Cieľom diskusie o nastavení a smerovaní SPP je nastavenie podmienok, ktoré by výraznejšie prispievali k lepšiemu reagovaniu na globálnu zmenu klímy, potravinovú bezpečnosť a ekologizáciu podnikov. Prítomné krajiny sa zhodli, že nie všetky návrhy komisie by znamenali zjednodušenie administratívnej záťaže.

Poľský minister poľnohospodárstva a rozvoja vidieka Krzystof Jurgiel upozornil, že africký mor ošípaných (ASF) je seriózna hrozba pre farmárov EÚ. V roku 2016 sa nákaza rozšírila do východnej časti poľskej provincie Mazowieckie a severnej časti regiónu Lublin. Podobne ako ostatné krajiny, Slovensko podporuje všetky kroky, ktoré budú viesť k zmiernenou dopadov tejto nákazy. Slovensko síce nijako ohrozené v súčasnosti nie je, najlepšia obrana je však prevencia.

Ministri rozšírenej Višegrádskej skupiny vyzývajú Európsku komisiu, aby bezodkladne vykonala analýzu situácie na trhu s cukrom s cieľom zabezpečiť jeho stabilitu po tom, ako budú v roku 2017 zrušené kvóty. „Slovensko vníma vertikálu cukru veľmi citlivo, pretože ako jediná funguje na 100% a dokáže pokryť spotrebu cukru z domácej suroviny,“ zdôraznila Gabriela Matečná.

Témou stretnutia bola aj ochrana poľnohospodárskej pôdy, ktorá nie je aktuálnou len na Slovensku, ale aj v ostatných krajinách  V4+3. Slovenské ministerstvo pôdohospodárstva sa snaží zabrániť špekulatívnym nákupom a zanedbávaniu pôdy a podporuje jej užívanie aktívnymi poľnohospodármi.

Prítomní ministri sa tiež zhodli na väčšom zapojení výskumného potenciálu krajín Strednej a Východnej Európy do projektov v poľnohospodárstve a bioekonómii.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Platformy pre brexit
Bestslovakfood