Facebook Statistics
Značka Kvality

Verejná konzultácia: riziko prítomnosti PFAS pre ľudské zdravie

26-02-2020

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) predkladá na verejnú konzultáciu návrh vedeckého stanoviska o riziku prítomnosti perfluóralkylových látok v potravinách (PFAS) pre ľudské zdravie.

Polyfluóralkylové látky (PFAS) sú chemické látky, vytvorené antropogénnou činnosťou, ktoré zahŕňajú kyselinu perfluóroktánovú (PFOA), perfluóroktánsulfonát (PFOS), kyselinu perfluórononánovú (PFNA), perfluórhexánsulfónovú (PFHxS) a mnoho ďalších chemických látok. PFAS sa vyrába a používa celosvetovo v rôznych priemyselných odvetviach od 40. rokov 20. storočia. Niektoré PFAS, ako PFOA a PFOS, PFNA a PFHxS, sa nerozpadajú v životnom prostredí ani v ľudskom tele a kumulujú sa. Expozícia PFAS môže mať nepriaznivé účinky na zdravie. Ľudia môžu byť exponovaní PFAS rôznymi spôsobmi, napríklad prostredníctvom potravín. Kontaminácia potravín môže nastať v dôsledku kontaminácie pôdy a vody používanej pri pestovaní potravín, a to koncentráciou týchto látok v organizme zvierat cez krmivo a vodu, ďalej v dôsledku používania obalov potravín obsahujúcich PFAS alebo zariadení, ktoré obsahovali PFAS počas spracovania potravín.

Profesorka Tanja Schwerdtle je predsedníčkou pracovnej skupiny, ktorá pomohla EFSA panelu pre kontaminanty v potravinovom reťazci (CONTAM) vypracovať vedecké stanovisko EFSA k PFAS, ktoré je v súčasnosti predmetom verejnej konzultácie do 20. 04. 2020

Prinášame krátky rozhovor s profesorkou Schwerdtle:

1. Mohli by ste stručne opísať prácu, ktorú ste vykonali? Aké sú hlavné body?

Navrhli sme skupinový tolerovateľný týždenný príjem (group tolerable weekly intake, TWI) pre štyri hlavné PFAS, ktoré sa kumulujú v organizme, identifikovali najviac exponované skupiny obyvateľstva a kritický účinok spojený s expozíciou PFAS u zvierat a ľudí. Ďalej sme identifikovali potraviny, ktoré najviac prispievajú k expozícii týmto štyrom PFAS - pitná voda, ryby, ovocie a vajcia a výrobky z nich.

2. Prečo odborníci stanovili skupinové TWI namiesto samostatných TWI?

V našom predchádzajúcom stanovisku z roku 2018 sme stanovili dve TWI, jednu pre PFOS a jednu pre PFOA. V tomto novom návrhu stanoviska sme prehodnotili tieto dve TWI vzhľadom na nové vedecké poznatky, ktoré sa medzičasom sprístupnili, a to aj pre PFAS iné ako tie, ktoré sa hodnotili v roku 2018. Na tento účel sme zohľadnili usmernenie EFSA „MixTox“, ktoré bolo uverejnené v roku 2019 a ktoré poskytlo metodiky a nástroje na hodnotenie kombinovanej expozície viacerým chemickým látkam. Na základe tohto a na základe účinkov pozorovaných u ľudí sme stanovili jedno skupinové TWI 8 ng/kg telesnej hmotnosti/týždeň pre PFOA, PFNA, PFHxS a PFOS.

3. Prečo odborníci zmenili kritický účinok – z vplyvu na cholesterol na zníženú reakciu imunitného systému na očkovanie?

Vo svojom stanovisku z roku 2018 EFSA považoval zvýšený cholesterol za kritický účinok pre dospelých v dôsledku jeho súvislosti s kardiovaskulárnymi chorobami, čo je bežný problém verejného zdravia. Medzitým sa sprístupnili nové údaje o účinkoch PFAS u zvierat a ľudí a uverejnili sa nové vedecké štúdie, ktoré spochybňujú priame spojenie medzi expozíciou PFAS a zvýšenými hladinami cholesterolu. Toto neplatí pre účinky na zníženú odpoveď imunitného systému na vakcináciu, ktorá bola tiež identifikovaná ako dôležitý účinok pri predchádzajúcom hodnotení rizika. Navrhovaný nový TWI taktiež chráni pred inými možnými účinkami na zdravie, ako je zvýšenie hladiny cholesterolu v krvi.

4. Ktoré populačné skupiny sú najviac exponované? Chráni toto TWI aj dojčatá a malé deti?

Dojčatá, batoľatá a iné deti sú podľa EFSA hodnotenia expozície vystavenia PFAS najviac exponované. Tehotenstvo a dojčenie sú hlavnými prispievateľmi k expozícii dojčiat. Nový TWI bol nastavený tak, aby chránil dojčatá pred vysokou expozíciou.

5. Aké sú súčasné medzery vo vedomostiach a o ktorých aspektoch chcete získať viac spätnej väzby počas verejnej konzultácie?

Máme záujem o spätnú väzbu, týkajúcu sa všetkých aspektov nášho vedeckého stanoviska. Bolo by užitočné získať najmä viac údajov o výskyte PFAS v širokom spektre kategórií potravín, získaných citlivejšími analytickými metódami umožňujúcimi detekovať nízke hladiny PFAS. Ďalej by sme uvítali viac informácií o relatívnej potencii štyroch PFAS, ktoré sme hodnotili, ale aj o ďalších, ktoré sa zistili v potravinách.

6. Ako môžu rôzne strany prispieť k záverečnému stanovisku?

Verejná konzultácia návrhu vedeckého stanoviska trvá do 20. 04. 2020 a je to dobrá príležitosť na zaslanie spätnej väzby a pripomienok. Okrem toho, 12. 03. 2020 zorganizuje EFSA technické stretnutie v Bruseli, ktoré je otvorené pre všetkých. Na tomto stretnutí EFSA vysvetlí postup pri príprave vedeckého stanoviska a odpovie na všetky otázky účastníkov. Uvítame Vaše vyjadrenia!

Pripomienky k návrhu vedeckého stanoviska o riziku prítomnosti perfluóralkylových látok v potravinách (PFAS) pre ľudské zdravie je možné predložiť do 20. 04. 2020.

Viac informácií o verejnej konzultácii (pravidlá verejnej konzultácie, spôsob záznamu a zasielania pripomienok, atď.) nájdete  na webovej stránke EFSA

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:
EFSA Media Relations Office
Tel. +39 0521 036 149
Email [email protected]

Iní ako predstavitelia médií sa môžu obrátiť na Ask EFSA Service

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood