Facebook Statistics
Značka Kvality

Verejná konzultácia: kedy zaviesť doplnkové kŕmenie dojčiat?

17-04-2019

Parma, 17. apríl 2019

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vypracoval návrh vedeckého stanoviska týkajúceho sa vhodného veku na zavedenie komplementárnej (doplnkovej) výživy dojčatám. EFSA chce prostredníctvom verejnej konzultácie zistiť spätnú väzbu od zainteresovaných strán na návrh predmetného stanoviska.

Panel EFSA pre výživu, nové potraviny a potravinové alergény (NDA) na vypracovanie stanoviska preskúmal približne 300 štúdií.
Hlavné závery stanoviska:

  • Vhodný vek na zavedenie doplnkových potravín je závislý na vlastnostiach a vývoji dieťaťa, a to ešte viac u predčasne narodených detí. U väčšiny detí je tento vek približne 3-4 až 6 mesiacov.
  • Väčšina dojčiat nepotrebuje doplnkové potraviny z hľadiska výživy až do 6 mesiacov, okrem niektorých dojčiat, ktoré sú v dojčenskom veku vystavené riziku nedostatku železa.
  • Nie sú k dispozícii dostatočné údaje na určenie presného veku, v ktorom by sa doplnkové potraviny mali podávať všetkým dojčatám v Európe.
  • Neexistujú dôkazy, že by včasné zavedenie potenciálne alergénnych potravín (napr. vajcia, obilniny, ryby a arašidy) zvýšilo u detí riziko vzniku alergií.
  • Neexistujú žiadne dôkazy o priaznivých či nepriaznivých účinkoch zavedenia potravín obsahujúcich glutén skôr ako vo veku 6 mesiacov.

Stanovisko EFSA sa zaoberá zavedením doplnkových potravín z hľadiska vývoja, výživy a zdravia detí. Nepredstavuje vyhodnotenie optimálneho trvania výhradného dojčenia. Hodnotenie v stanovisku je použiteľné bez ohľadu na to, či sú deti výhradne dojčené alebo kŕmené dojčenskou výživou.

Termín na predloženie pripomienok je do 29. 05. 2019. Viac informácií a dokumentáciu k verejnej konzultácii nájdete na tomto odkaze: Verejná konzultácia: Vhodný vek na zavedenie komplementárneho kŕmenia do stravy dojčiat

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:

EFSA Media Relations Office
Tel.: +39 0521 036 149
E-mail: [email protected]


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood