Facebook Statistics
Značka Kvality

Verejná konzultácia EFSA: ochratoxín A v potravinách

10-12-2019

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) spustil verejnú konzultáciu k návrhu vedeckého stanoviska o prítomnosti ochratoxínu A (OTA) v potravinách a o rizikách pre verejné zdravie.

OTA je mykotoxín, ktorý je prirodzene produkovaný plesňami (napr. Penicillium Aspergillus). Nachádza sa v rozličných potravinách, vrátane obilnín a obilninových výrobkov, konzervovaných mias či v čerstvom a sušenom ovocí. Nachádza sa dokonca aj v materskom mlieku.

EFSA už v roku 2006 hodnotila riziká ochratoxínu A v potravinách pre verejné zdravie. Odborníci vtedy prišli k záveru, že OTA sa akumuluje v obličkách a je toxický najmä pre tento orgán. Vyššie dávky OTA vedú k vzniku tumorov u potkanov. EFSA určila mieru prípustného týždenného príjmu (TWI) v hodnote 120 ng OTA na kg telesnej hmotnosti.

Od roku 2006 má EFSA k dispozícii viac informácií, ktoré naznačujú, že OTA môže byť genotoxickou a karcinogénnou látkou. Pre tieto prípady bola odborníkmi EFSA vypočítaná medza expozície (MOE) pre spotrebiteľov. Vo všeobecnosti platí, že čím je MOE vyššia, tým je nižšie nebezpečenstvo pre spotrebiteľov. Odhadnutá MOE pre OTA sa pohybuje pod 10 000 pre všetky spotrebiteľské skupiny, čo naznačuje na možné obavy o verejné zdravie.

Čo je MOE?

Hodnotitelia rizika používajú MOE ako nástroj na charakterizáciu rizika z expozície genotoxickým a karcinogénnym látkam, ktoré sa môžu nachádzať v potravinách a krmivách. Hodnota MOE napovedá, aká je miera či úroveň nebezpečenstva z prítomnosti danej látky v potravine. MOE však nekvantifikuje riziko.


MOE je vyjadrená ako pomer dvoch faktorov:
1. dávka, pri ktorej je pozorovaný nízky, no merateľný nežiaduci účinok
2. miera expozície látke

Viac informácií nájdete na webovej stránke EFSA.

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:
EFSA Media Relations Office
Tel.: +39 0521 036 149
E-mail: [email protected]


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood