Verejná konzultácia EFSA: ochratoxín A v potravinách
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) spustil verejnú konzultáciu k návrhu vedeckého stanoviska o prítomnosti ochratoxínu A (OTA) v potravinách a o rizikách pre verejné zdravie.
OTA je mykotoxín, ktorý je prirodzene produkovaný plesňami (napr. Penicillium a Aspergillus). Nachádza sa v rozličných potravinách, vrátane obilnín a obilninových výrobkov, konzervovaných mias či v čerstvom a sušenom ovocí. Nachádza sa dokonca aj v materskom mlieku.
EFSA už v roku 2006 hodnotila riziká ochratoxínu A v potravinách pre verejné zdravie. Odborníci vtedy prišli k záveru, že OTA sa akumuluje v obličkách a je toxický najmä pre tento orgán. Vyššie dávky OTA vedú k vzniku tumorov u potkanov. EFSA určila mieru prípustného týždenného príjmu (TWI) v hodnote 120 ng OTA na kg telesnej hmotnosti.
Od roku 2006 má EFSA k dispozícii viac informácií, ktoré naznačujú, že OTA môže byť genotoxickou a karcinogénnou látkou. Pre tieto prípady bola odborníkmi EFSA vypočítaná medza expozície (MOE) pre spotrebiteľov. Vo všeobecnosti platí, že čím je MOE vyššia, tým je nižšie nebezpečenstvo pre spotrebiteľov. Odhadnutá MOE pre OTA sa pohybuje pod 10 000 pre všetky spotrebiteľské skupiny, čo naznačuje na možné obavy o verejné zdravie.
Čo je MOE?
Hodnotitelia rizika používajú MOE ako nástroj na charakterizáciu rizika z expozície genotoxickým a karcinogénnym látkam, ktoré sa môžu nachádzať v potravinách a krmivách. Hodnota MOE napovedá, aká je miera či úroveň nebezpečenstva z prítomnosti danej látky v potravine. MOE však nekvantifikuje riziko.
MOE je vyjadrená ako pomer dvoch faktorov:
1. dávka, pri ktorej je pozorovaný nízky, no merateľný nežiaduci účinok
2. miera expozície látke
- Verejná konzultácia EFSA: Scientific Opinion on the risks to public health related to the presence of ochratoxin A in food
- pripomienky je možné zaslať cez elektronický formulár do 24. 01. 2020
Viac informácií nájdete na webovej stránke EFSA.
Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:
EFSA Media Relations Office
Tel.: +39 0521 036 149
E-mail: [email protected]