Facebook Statistics
Značka Kvality

Vedecké stanovisko úradu EFSA k bezpečnosti prídavných látok do potravín E 535, E 536 a E 538

06-08-2018

Panel ANS EFSA vypracoval vedecké stanovisko venujúce sa opätovnému hodnoteniu bezpečnosti ferokyanidu sodného E 535, ferokyanidu draselného E 536 a hodnoteniu bezpečnosti ferokyanidu vápenatého E 538 používaných ako prídavné látky do potravín.

Panel považuje dáta o toxicite a expozícii, ktoré boli k dispozícii za vhodné pre hodnotenie bezpečnosti. Ferokyanidy E 535 – E 538 sú výhradne autorizovanými pre dve kategórie potravín ako náhrada soli. Pre potreby hodnotenia výživovej expozície ferokyanidom E 535- E 538 pri ich používaní ako prídavných látok, bola vypočítaná expozícia na základe regulačného scenára pre hodnotenie maximálnej miery expozície (najvyššia povolená miera MPL) a vylepšeného scenára pre hodnotenie expozície. Výživová expozícia ferokyanidom bola vypočítaná na základe strednej a vysokých mier spotreby soli pre obidva zmienené scenáre. Expozícia z ferokyanidom E 535 – E 538 z ich používania ako prídavných látok do potravín dosahovala v scenári MPL u detí a adolescentov hodnotu 0,009 mg/kg telesnej hmotnosti za deň. Vylepšený expozičný scenár poskytol u detí a adolescentov hodnotu expozície 0,003 mg/kg telesnej hmotnosti za deň. Absorpcia ferokyanidov je nízka a ferokyanidy sa v ľudskom organizme nehromadia. Čo sa týka genotoxicity a carcinogenity, nebolo identifikované žiadne nebezpečenstvo. Reprodukčné štúdie neboli dostupné, avšak dávka, pri ktorej nie je pozorovaný žiaden nežiaduci účinok bola určená na základe štúdie toxicity počas prenatálneho vývinu a predstavuje 1000 mg ferokyanidu sodného/kg telesnej hmotnosti za deň (najvyššia testovaná dávka). Ukazuje sa, že obličky sú cieľovým orgánom pre toxické pôsobenie ferokyanidov a pre renálne účinky bola z dvojročnej štúdie s potkanmi určená hodnota NOAEL 4,4 mg ferokyanidu sodného/kg telesnej hmotnosti za deň.

Panel za predpokladu, že toxické pôsobenie tejto zlúčeniny je zapríčinené výlučne len ferokyanidovým iónom stanovil hodnotu skupinového denného príjmu ADI pre ferokyanid sodný, draselný a vápenatý 0,03 mg/kg telesnej hmotnosti za deň (vyjadrené ako ferokyanidový katión). Panel dospel k záveru, že používanie ferokyanidov E 535 – E 538 nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo, ak sú používané v súlade so súčasne autorizovaným používaním a dávkami používania.

Celé stanovisko nájdete na webovom sídle EFSA:https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2018.5374


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood