Vedecké stanovisko Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín k zdravotnému tvrdeniu k výrobku Stablor®
Panel Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín pre dietetické produkty, výživu a alergény (NDA) bol požiadaný príslušným úradom vo Francúzsku, na ktorý sa obrátila spoločnosť Laboratoires Nutrition et Cardiométabolisme so žiadosťou o autorizáciu zdravotného tvrdenia v súlade s čl. 13(5) Nariadenia (ES) č. 1924/2006, aby vypracovať stanovisko k vedeckému opodstatneniu zdravotného tvrdenia, týkajúceho sa výrobku Stablor® a redukcie viscerálneho tuku pri zachovaní chudej telesnej hmoty.
Potravina Stablor® je nápojový prípravok s definovaným zložením makro a mikronutrientov a so špecifickým podielom aminokyselín (tryptofán : neutrálne aminokyseliny). Jej charakteristika je dostatočne známa. Panel sa domnieva, že redukcia viscerálneho tuku pri zachovaní chudej telesnej hmoty by v kontexte nízkoenergetickej výživy predstavovala priaznivý fyziologický účinok u obéznych ľudí alebo u ľudí s nadváhou s kardiometabolickými rizikovými faktormi a s rizikovými faktormi spojenými s abdominálnym tukom. Žiadateľom boli predložené štyri humánne štúdie, primerané k tvrdenému účinku. Pri zvažovaní dôkazov bral Panel NDA na zreteľ jednu humánnu štúdiu, z ktorej výsledkov sa v zmysle vedeckého opodstatnenia dá vyvodiť, že pôsobenie výrobku Stablor® na viscerálnu tukovú hmotu v kontexte nízkoenergetickej výživy nepreukazuje pôsobenie výrobku Stablor® uvedené v posudzovanom zdravotnom tvrdení. Panel dospel k záveru, že nebol nájdený vzťah príčinnej súvislosti medzi spotrebou Stablor® a znižovaním viscerálneho tuku, pri zachovaní chudej telesnej hmoty v kontexte nízkoenergetickej výživy.