Facebook Statistics
Značka Kvality

Vedecké stanovisko EFSA: hodnotenie bezpečnosti potravinárskeho enzýmu glukán-1,4-alfa-glukozidázy z GM kmeňa Trichoderma reesei DP-Nzh38

26-05-2020

Potravinársky enzým glukoamyláza (4-α-D-glukán-glukohydroláza) sa vyrába pomocou geneticky modifikovaného (GM) kmeňa Trichoderma reesei DP-Nzh38. Štúdia Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) potvrdila, že súvisiaca GM neohrozuje zdravie. Výsledný potravinársky enzým neobsahuje životaschopné bunky huby ani jej DNA. Potravinársky enzým je určený na použitie pri výrobe destilovaného alkoholu, pri spracovaní škrobu na výrobu glukózového sirupu, na pečeniepri výrobe piva.

Keďže zvyškové množstvá všetkých organických tuhých látok (TOS) sa odstraňujú destiláciou a čistiacimi krokmi, ktoré sa používajú pri výrobe glukózových sirupov, nebolo potrebné hodnotiť ich prítomnosť vo výsledných produktoch. GMO panel EFSA usúdil, že za stanovených podmienok použitia nie je možné vylúčiť riziko vzniku alergických reakcií po konzumácií potravín vyrobených pomocou glukoamylázy,  no pravdepodobnosť ich výskytu je nízka.

Na základe poskytnutých údajov GMO panel EFSA dospel k záveru, že tento potravinársky enzým za stanovených podmienok použitia v súvislosti so zdravím človeka nevyvoláva obavy o bezpečnosť.

Vedecké stanovisko nájdete na webovej stránke EFSA.

Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood