Facebook Statistics
Značka Kvality

Vedecká a technická pomoc pri kontrole a surveillance nodulárnej dermatitídy

22-10-2018

Trvanie vakcinačnej kampane, ktoré bude dostatočné na elimináciu nodulárnej dermatitídy (ND) závisí hlavne od účinnosti a pokrytia vakcinácie.

Pri použití rozšíreného epidemiologického modelu, kedy je predpoklad 65% účinnosti vakcinácie  a pokrytie vakcinovaných zvierat je 50 a 90 %, sú na odstránenie ND potrebné 3 alebo 4 roky vakcinačnej kampane. Keď je účinnosť vakcinácie 80 - 95 %, na elimináciu ND je dostatočná 2 roky trvajúca vakcinačná kampaň s pokrytím 90 %. Pri kratších kampaniach je predpoklad pretrvávavania vírusu ND.

Ak je infekcia eliminovaná vakcináciou, existujú 2 možné spôsoby opätovného výskytu ND:

(1) novým zavlečením vírusu zo susednej postihnutej oblasti, najmä prostredníctvom infikovaných zvierat

alebo menej pravdepodobne

(2) infekciou pretrvávajúcou buď v prostredí, vo vektoroch alebo u voľne žijúcich zvierat

Pri plánovaní surveillance (zvýšeného epidemiologického dohľadu) je potrebné zvážiť niekoľko prvkov: ciele a odhadovanú prevalenciu ochorenia, epidemiologickú situáciu, imunologický stav hostiteľskej populácie, zemepisnú oblasť a ročné obdobie, typ surveillance (aktívna/pasívna), diagnostické metódy vrátane klinickej detekcie (považovaná za najúčinnejšiu metódu včasnej detekcie ND), cieľovú populáciu, veľkosť vzorky a frekvenciu sledovania.

Podľa modelu, ktorý je opísaný vo vedeckej správe Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), môže byť na začiatku detekcie nového zavlečenia ND potrebná klinická kontrola veľkého množstva stád hovädzieho dobytka (napr. 2000 - 3000 stád), a to mesačne. Je možné zvážiť menšie množstvo stád, ak je prijateľné oneskorenie v detekcii vírusu. V oblastiach, kde sa pokračuje vo vakcinácii, bude navyše potrebná aktívna surveillance na overenie účinnosti vakcinácie. Preukázanie absencie ochorenia sa môže opierať o sérologickú surveillance (do úvahy by sa mala brať citlivosť testu), odhadovanú prevalenciu (hodnota: 3,5 %), objavenie sa a pretrvávanie sérových protilátok.

V súvislosti s vedomosťami o ND boli identifikované dôležité nedostatky, a to ohľadom prenosu v rámci stáda, trvaní ochrannej imunity, úlohe vektorov, diagnostických testoch, umiestnení a type fariem v ohrozených krajinách a epidemiologického statusu susedných krajín.

Celú vedeckú správu nájdete na webovom sídle EFSA.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood