Facebook Statistics
Značka Kvality

Včely a pesticídy: aktualizované usmernenie na hodnotenie rizík

15-05-2023

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) preskúmal svoje usmernenie o tom, ako posudzovať riziká prípravkov na ochranu rastlín pre včely medonosné, čmeliaky a včely samotárky. Revidované usmernenie zohľadňuje najnovšie vedecké poznatky a obsahuje najaktuálnejšie metodiky na vykonávanie hodnotenia rizík v tejto oblasti.

Predsedníčkou pracovnej skupiny, ktorá viedla revíziu usmernenia, je Domenica Auteri.

Ktoré sú hlavné prvky revidovaného usmernenia?

V dokumente sa opisuje, ako posúdiť riziko pre včely, ktoré sú vystavené účinkom prípravkov na ochranu rastlín v poľnohospodárskych oblastiach. Postupuje sa v ňom podľa viacúrovňového prístupu k hodnoteniu vystavenia včiel pesticídom (prostredníctvom kontaktu alebo stravy) a výsledných účinkov. V usmerňovacom dokumente sa uvádzajú aj štúdie, ktoré musia žiadatelia vypracovať, ak sa počas počiatočného hodnotenia nedá vylúčiť vysoké riziko.

Dokument zahŕňa rôzne scenáre a aspekty relevantné pre hodnotenie rizík. Patria medzi ne rôzne časové horizonty účinkov (akútne a chronické) a rôzne životné štádiá včiel (dospelé jedince a larvy). V prípade včiel medonosných sa v ňom zvažujú možné dlhodobé účinky nízkych dávok a potenciálne obavy vyplývajúce zo subletálnych účinkov. Dokument obsahuje aj odporúčania týkajúce sa rizík vyplývajúcich z metabolitov a zmesí prípravkov na ochranu rastlín.

Čo je viacúrovňový prístup?

Odhad expozície aj hodnotenie účinkov možno vykonať na základe viacúrovňového prístupu, pričom sa postupuje od konzervatívneho hodnotenia k realistickejšiemu. Koncepcia viacúrovňových prístupov spočíva v tom, že sa začne jednoduchým hodnotením, napríklad skríningom založeným na štandardných údajoch, a potom sa v prípade potreby pridá zložitosť na spresnenie rizika. Takto sa postupuje v prípade, keď sa vysoké riziko nedá vylúčiť na nižšej úrovni, a môže zahŕňať údaje z terénnych alebo poloprevádzkových štúdií.

Prečo a ako sa preskúmanie vykonalo?

Podľa právnych predpisov EÚ sa prípravky na ochranu rastlín môžu schváliť len vtedy, ak sa na základe posúdenia rizika preukáže, že nemajú neprijateľné účinky na životné prostredie vrátane necieľových druhov, ako sú včely. V roku 2013 úrad EFSA zverejnil svoje prvé usmernenie k hodnoteniu rizika prípravkov na ochranu rastlín pre včely (Apis mellifera, Bombus spp. a včely samotárky), ktoré Európska komisia (EK) požiadala v roku 2019 revidovať.

V reakcii na túto žiadosť bola zriadená pracovná skupina zložená zo zamestnancov úradu EFSA a externých odborníkov a v súlade s mandátom bolo vykonané preskúmanie založené na dôkazoch, pričom sa zohľadnili najnovšie vedecké poznatky, ktoré sa objavili od roku 2013. Zhromaždili sa údaje o úmrtnosti včiel, zrevidovali sa požiadavky na terénne štúdie a aktualizovali sa metodiky použité pri hodnotení rizík.

V záujme transparentného zdokumentovania vedeckých poznatkov, ktoré stoja za revíziou, sa usmerňovací dokument a jeho dodatky a prílohy dodávajú s doplnkovým dokumentom, ktorý obsahuje všetky podkladové informácie, zbery údajov a analýzy.

Ako boli zapojené členské štáty a zainteresované strany?

Počas celého procesu preskúmania úrad EFSA konzultoval s členskými štátmi prostredníctvom svojej riadiacej siete pre pesticídy a so zainteresovanými stranami prostredníctvom osobitnej skupiny zainteresovaných strán. Úrad EFSA sa zúčastnil aj na sérii seminárov a informačných stretnutí, ktoré pre zástupcov členských štátov a zainteresované strany zorganizovala EK.

Okrem toho úrad EFSA úzko spolupracoval s EK a s Európskou chemickou agentúrou (ECHA) na harmonizácii prístupov k hodnoteniu rizík pre včely podľa nariadení o prípravkoch na ochranu rastlín a biocídnych výrobkoch.

V období od júla do októbra 2022 úrad EFSA uskutočnil verejnú konzultáciu o návrhu usmerňovacieho dokumentu, ktorej vstupy boli prerokované na špecializovanom seminári s členskými štátmi a skupinou zainteresovaných strán a na základe ktorých bol vypracovaný konečný výstup.

Boli s tým spojené aj nejaké konkrétne výzvy?

Keďže príslušné právne predpisy EÚ kvantitatívne nedefinujú „neprijateľné účinky“, tento všeobecný cieľ ochrany bolo potrebné previesť na špecifické ciele ochrany, ktoré by sa potom mohli transparentne prepojiť so systémami hodnotenia rizík uvedenými v usmerňovacom dokumente. Hoci definovanie špecifických cieľov ochrany nie je v kompetencii úradu EFSA ako posudzovateľa rizík, úrad EFSA podporil manažérov rizík (EK a členské štáty) v tejto úlohe prostredníctvom niekoľkých konzultácií.

Po tomto dialógu a na základe vedeckých informácií, ktoré poskytol úrad EFSA, sa manažéri rizika dohodli na špecifických cieľoch ochrany pre včely medonosné vo výške 10 %. Ide o maximálnu povolenú úroveň zníženia veľkosti včelstiev po vystavení pesticídom. Vzhľadom na to, že chýbajú dostatočne spoľahlivé dôkazy pre čmeliaky a včely samotárky, väčšina členských štátov podporila prístup založený na nedefinovanej prahovej hodnote, kým nebudú k dispozícii ďalšie údaje. Rozhodlo sa tiež, že sa budú častejšie vyžadovať štúdie vyššej úrovne.

To prispeje k tomu, aby sa v budúcnosti získali spoľahlivejšie údaje.

Aké sú ďalšie kroky?

Po zverejnení usmernenia úradu EFSA bude EK spolupracovať s členskými štátmi na schválení dokumentu v Stálom výbore pre rastliny, zvieratá, potraviny a krmivá.

Záujemcovia, ktorí sa chcú dozvedieť viac o usmernení úradu EFSA o hodnotení rizík prípravkov na ochranu rastlín pre včely, sa môžu 13. júna 2023 zúčastniť na našom verejnom online informačnom stretnutí.

Odkaz na nové vedecké usmernenie nájdete na linku:

Revised guidance on the risk assessment of plant protection products on bees (Apis mellifera, Bombus spp. and solitary bees)

Viac informácií k tlačovej správe EFSA nájdete na webovej stránke EFSA.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood