Validovaný preklad EFSA príručky k označeniu dátumu a súvisiacim informáciám o potravinách: časť 1
Národný kontaktný bod pre vedeckú a technickú spoluprácu s Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA), zriadený na odbore bezpečnosti potravín a výživy, sekcia potravinárstva a obchodu MPRV SR, zabezpečil pre prevádzkovateľov potravinárskych podnikov preklad oficiálnej príručky EFSA k označeniu dátumu na potravinách.
EFSA vypracoval príručku „Guidance on date marking and related food information: part 1 (date marking), ktorá má pomôcť prevádzkovateľom potravinárskych podnikov (ďalej len „prevádzkovatelia“) pri označení dátumu na potravinách – kedy na svojich výrobkoch použiť výraz „dátum spotreby“ (use by) alebo „dátum minimálnej trvanlivosti“ (best before).
Preklad príručky do slovenského jazyka inicioval a financoval Národný kontaktný bod pre vedeckú a technickú spoluprácu s EFSA (NKB EFSA), ktorý je zriadený na odbore bezpečnosti potravín a výživy, sekcia potravinárstva a obchodu MPRV SR. NKB EFSA totiž považuje dostupnosť príručky v slovenskom jazyku za výraznú pomoc prevádzkovateľom pri určovaní spôsobu označenia dátumu, čo v konečnom dôsledku vedie k posilneniu ochrany zdravia spotrebiteľa za využitia vedeckých podkladov. Preklad bol z hľadiska terminológie validovaný gestorom zodpovedným za legislatívu pre všeobecné označovanie.
Na základe pravidiel EFSA, ktorý príručku vydal, je preklad určený na nekomerčné použitie a je možné ho použiť externe (napr. prevádzkovateľmi), ale len anglická verzia sa považuje za originálnu. Samozrejme, je potrebné rešpektovať autorské práva v plnom rozsahu.
EFSA opisuje v príručke vyvinutý prístup, založený na riziku, ktorý majú prevádzkovatelia dodržiavať pri rozhodovaní o type označenia dátumu (tj. „dátum minimálnej trvanlivosti“ alebo „dátum spotreby“), nastavení doby použiteľnosti (tj. času) a súvisiacich informácií na označení s cieľom zabezpečenia bezpečnosti potravín.
Rozhodnutie o type označenia dátumu musí byť prijaté pre jednotlivé výrobky, berúc do úvahy príslušné nebezpečenstvá, vlastnosti výrobku, podmienky výroby, vrátane prípadných úprav na elimináciu mikrobiálnej kontaminácie, spracovania a skladovania. Na pomoc prevádzkovateľom pri rozhodovaní o type označenia dátumu pre určitý potravinársky výrobok bol vyvinutý rozhodovací strom, uvedený v príručke. Prevádzkovatelia pred označením dátumu musia zvážiť či existujú špecifické požiadavky na označovanie dátumu pre danú kategóriu potravín.
Preklad príručky je v elektronickej forme distribuovaný zástupcom potravinárskeho priemyslu, orgánom úradnej kontroly, expertom a je zverejnený na webovej stránke MPRV SR.