Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

V Nitre vyrobia za mesiac viac jogurtov ako má Slovensko obyvateľov

26-06-2019

Priemerná spotreba mlieka a mliečnych výrobkov na obyvateľa v Slovenskej republike v roku 2018 dosiahla 176,1 kilogramu. Medziročne ide o nárast o 1,5 kilogramu. Stále je to však o takmer 44 kilogramov menej ako je odporúčaná spotreba obyvateľa na rok podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Tá odporúča pre zdravie spotrebiteľovi skonzumovať aspoň 220 kilogramov mlieka a mliečnych výrobkov za rok. Práve mesto pod Zoborom je jedným z tých, kde sa vyrobí mesačne viac jogurtov ako má celá krajina obyvateľov. 

  • Spotreba mlieka a výrobkov z neho na Slovensku stále nedosahuje odporúčané normy WHO
  • Slovensko vyprodukuje ročne 932 000 ton surového mlieka
  • Agrorezort pripravuje systémovú podporu pre potravinárov

„Konzumáciou slovenských mliečnych produktov podporujeme vlastné zdravie, zdravie našich detí i seniorov. Slovensko má svojou hornatosťou vhodné podmienky na chov hovädzieho dobytka a pre nášho spotrebiteľa sú výrobky zo slovenského kravského mlieka bohaté na vitamíny. Kvalita našich pasienkov, ktoré svojou rozmanitosťou liečivých bylín presahujú dokonca tie alpské, je špičková. Zároveň naši spracovatelia prichádzajú s čoraz atraktívnejšími mliečnymi výrobkami a vedia sa už s nimi, aj vďaka aktivite ministerstva, presadiť nielen na domácom, ale aj zahraničných trhoch," povedala Gabriela Matečná, vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (SNS) počas prehliadky výrobného závodu slovenskej spoločnosti AGRO TAMI. Ročne sa v SR vyrobí viac ako 930 000 ton surového kravského mlieka. Na Slovensku sa chová 124 000 dojníc, ktoré navyše vykazujú stúpajúcu produkciu mlieka na jednu dojnicu. Priemerná úžitkovosť mlieka na dojnicu ročne aktuálne dosahuje úroveň 7 200 litrov.

„Mlieko a mliečne produkty majú na Slovensku dlhú tradíciu. Spotrebiteľ je aj preto zvyknutý na kvalitu a poctivé chute tohto druhu potravín, ktoré mu denne dodávame na stôl. Pravidelne prinášame nielen nezmenené, poctivé a tradičné produkty, ale sme aj dlhoročným inovačným lídrom v tomto sektore. Som hrdý, že slovenský majitelia so slovenským kapitálom môžu svojim zákazníkom dodávať slovenské mlieko a slovenské mliečne produkty tej najvyššej kvality," uviedol Peter Schultz, predseda predstavenstva AGRO TAMI. Spoločnosť AGRO TAMI, a. s., denne spracováva 300 000 litrov mlieka od lokálnych dodávateľov. Dodáva 6 milióny kusov jogurtov mesačne, pričom ich dokáže vyrobiť až 7 miliónov. Vyprodukuje až 380 ton nátierok. Pod značkou TAMI vyrába syry, jogurty, nátierky, čerstvé aj trvanlivé mlieko, sladké a kyslé smotany, maslo, dezerty, šľahačky a tvarohy. V roku 2018 otvorila prevádzku na výrobu plesnivých syrov typu Camembert, ale aj tvrdých a parených syrov či bryndze v Senici. V roku 2019 v závode v Nitre spoločnosť rozšírila linku na spracovanie mlieka.

„Nitrianska mliekareň je slovenská firma so slovenským kapitálom. Je dôkazom toho, že aj čisto slovenský kapitál a manažment dokáže uspieť v náročnej konkurencii. Ak chceme mať ako krajina sebestačnosť v potravinách, musíme rozvíjať nielen poľnohospodárstvo, ale aj potravinárstvo. Aj preto pripravujeme systémové opatrenia pre spracovateľov, o ktorých už rokujeme s Európskou komisiou," oznámila vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR dlhodobo podporuje zvýšenie konzumácie mlieka a mliečnych výrobkov aj prostredníctvom školského programu Školské mlieko, ovocie a zelenina, do ktorého je zapojených viac ako 2 300 škôl. Mlieko je veľmi dôležitá potravina, obsahuje najhodnotnejšie živočíšne bielkoviny, ľahko stráviteľný tuk a celý rad dôležitých minerálnych látok. Nachádza sa v ňom veľa esenciálnych aminokyselín a vitamínov, enzýmy, mliečny cukor a mnohé stopové prvky nevyhnutné pre výživu a vývoj ľudského organizmu, pre normálnu funkciu látkovej výmeny a ochranu zdravia človeka. Mlieko a výrobky z neho sú tiež významným zdrojom vápnika.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood