Usmrcovanie oviec a kôz na farme: zistené nedostatky v oblasti dobrých životných podmienok
Ak nie sú malé prežúvavce, ako sú ovce a kozy, účinne omráčené, môžu počas usmrcovania pociťovať silnú bolesť a strach. Podľa najnovšieho stanoviska Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) k dobrým životným podmienkam zvierat je možné tento postup zlepšiť s cieľom znížiť bolesť a strach.
Zvieratá môžu byť usmrtené mimo bitúnkov na iné účely ako na ľudskú spotrebu, ak sú napríklad neproduktívne, zranené alebo nevyliečiteľne choré. Môžu sa usmrcovať aj vo veľkom rozsahu na účely kontroly chorôb alebo zvládania katastrof. V prvej fáze procesu sa so zvieratami manipuluje a premiestňujú sa na miesto usmrtenia, v druhej fáze sa zvieratá znehybnia a usmrtia.
Odborníci úradu EFSA upozornili, že oba kroky môžu viesť k nedostatkom v oblasti dobrých životných podmienok, a zdôraznili potrebu primeraného omráčenia zvierat, aby pred usmrtením nenadobudli vedomie.
Nové stanovisko úradu EFSA nadväzuje na predchádzajúce odporúčania týkajúce sa porážky malých prežúvavcov určených na ľudskú spotrebu uverejnené v roku 2021. Nové odporúčanie o dobrých životných podmienkach koňovitých zvierat pri porážke sa očakáva do konca roka 2024. Práca úradu EFSA bude podkladom pre prebiehajúcu revíziu nariadenia EÚ o ochrane zvierat počas usmrcovania.
Links to science
Welfare of sheep and goats during killing for purposes other than slaughter
Viac informácií nájdete na webovej stránke úradu EFSA.