Facebook Statistics
Značka Kvality

Transparentnosť v hodnotení rizika: začína nová éra

26-03-2021

Do platnosti vstupujú nové pravidlá, ktoré zmenia spôsob, akým Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vykonáva úlohu hodnotiteľa rizika v systéme bezpečnosti potravín EÚ.

Nové nariadenie Európskeho parlamentu a Rady, ktoré sa začne uplatňovať od 27. marca 2021, podporí EFSA pri vykonávaní hodnotenia rizika v súlade s najvyššími štandardmi transparentnosti.

Nariadenie posilní spoľahlivosť a transparentnosť vedeckých štúdií zasielaných na EFSA a zabezpečí dlhodobú udržateľnosť pomocou upevnenia jeho riadiacej štruktúry.

Bernhard Url, výkonný riaditeľ EFSA, sa vyjadril: „Toto je kľúčový moment pre hodnotenie rizika v potravinovom reťazci EÚ. EFSA je vďačná Európskemu parlamentu, Európskej komisii a členským štátom, že nám dali príležitosť priblížiť verejnosti a zainteresovaným stranám bližšie našu prácu a profitovať zo starostlivejšieho dohľadu nad našimi pracovnými postupmi a metódami."

Pre uľahčenie adaptácie zainteresovaných strán (stakeholderov) na nové požiadavky zahájil EFSA aktivity na podporu implementácie nariadenia a vypracoval nové nástroje, ako aj špecializovaný webový portál. Ten bude dostupný od 30. marca 2021. EFSA tiež organizuje sériu školení a webinárov.

Proces implementácie nariadenia prebieha v spolupráci s EFSA stakeholdermi a partnermi, ako sú Európska chemická agentúra (ECHA) a členské štáty.

Nové opatrenia budú aplikované na nové mandáty a žiadosti. Znamená to, že počas prechodného obdobia bude väčšina práce EFSA pokračovať podľa predchádzajúcich pravidiel a právnych požiadaviek.

Dr. Url k tomu hovorí: „Toto je veľká výzva z pohľadu logistiky, vyčlenili sme významné zdroje, aby sme zaistili, že prechod na nový systém bude pre našich stakeholderov tak hladký, ako je to len možné."

Čo je nariadenie o transparentnosti?

Nariadenie bolo pripravené ako odpoveď na Európsku iniciatívu občanov k pesticídom a na závery preskúmania všeobecného potravinového práva, ktoré skončilo v januári 2018.

Nariadenie, okrem iného:

  • umožňuje obyvateľom prístup k vedeckým štúdiám a informáciám, ktoré boli zaslané priemyslom na EFSA, a to v počiatočnej fáze procesu hodnotenia rizika
  • do procesu hodnotenia žiadostí o schválenie regulovaných produktov vsádza prvok verejnej konzultácie
  • zabezpečuje, že EFSA je informovaný o všetkých štúdiách, vykonaných v určitej oblasti, čo zaistí, že spoločnosti, ktoré žiadajú o schválenie produktov, poskytnú všetky relevantné informácie
  • dáva Európskej komisii možnosť žiadať EFSA o vykonanie ďalších štúdií

Nariadenie ďalej upraví riadiace štruktúry EFSA tak, že do Správnej rady budú nominovaní zástupcovia členských štátov. Pracuje sa tiež na tom, aby bolo hodnotenie rizík a riadenie rizík viac prístupné občanom EÚ, a to prostredníctvom lepšej komunikácie a nástrojov či postupov, ktoré umožnia zapojenie občanov.

Online podujatie k uplatneniu nariadenia

Na počesť vstupu nariadenia do platnosti organizuje Európska komisia a portugalské predsedníctvo v spolupráci s EFSA online podujatie. V utorok, 30. marca 2021, sa môžete pripojiť na bezplatné online podujatie, ktoré potrvá od 10:00 do 12:30 (CET). Informácie o prednášajúcich, program a link na pripojenie nájdete na webe Európskej komisie.

Viac informácií k nariadeniu nájdete na webovej stránke, v infoletáku a tiež v Q&A Európskej komisie.

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.

Kontakty pre médiá:

EFSA Media Relations Office
Tel. +39 0521 036 149
Email [email protected]
AskAQuestionService

Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood