Facebook Statistics
Značka Kvality

Tender OC/EFSA/ED/2021/1 Development of Roadmaps for Action on: (a) Advancing the Environmental Risk Assessment of Chemicals for Insect Pollinators; (b) Applying OMICS and Bioinformatics Approaches

18-10-2021

EFSA práve zverejnil otvorenú výzvu na tender OC/EFSA/ED/2021/1 Development of Roadmaps for Action on: (a) Advancing the Environmental Risk Assessment of Chemicals for Insect Pollinators; (b) Applying OMICS and Bioinformatics Approaches, pozostávajúci z dvoch častí, na vypracovanie dvoch akčných plánov (roadmaps for action):

Časť 1: Advancing the Environmental Risk Assessment of Chemicals for Insect Pollinators (Pokrok v hodnotení environmentálnych rizík chemikálií pre opeľovače)

Časť 2Applying OMICS and Bioinformatics Approaches: Towards Next Generation Risk Assessment (Aplikácia prístupov OMICS a bioinformatiky: k hodnoteniu rizika ďalšej generácie)

Výzva je otvorená do 18. januára 2022 o 14:30 (SEČ) a má maximálny rozpočet 500 000 EUR na 1 časť (t.j. jeden akčný plán).

Background:

Celkovým účelom tohto tendra je dodať akčné plány (roadmaps) a poskytnúť odporúčania pre budúce viacročné štúdie alebo projekty určené pre viacerých partnerov pre každú časť samostatne, ktoré budú vychádzať z vízie úradu EFSA a podporovať pripravenosť úradu EFSA na budúce požiadavky na hodnotenie rizika a pomôžu predchádzať prípadným rozdielom v citlivých záležitostiach. EFSA uprednostnil tieto 2 vedecké témy na rok 2022 v súlade so stratégiou EFSA na rok 2027.

Hlavným cieľom:

• akčného plánu pre opeľovače (časť 1) je: identifikovať nedávny relevantný výskum a pokrok v oblasti hodnotenia rizika, ktoré by mohli byť potrebné pri vykonávaní hodnotení environmentálnych rizík (ERA) chemických pesticídov pre opeľovače. V pláne sa musia identifikovať aj potreby ERA opeľovačov, ktoré si vyžadujú ďalší výskum. Tieto informácie musia byť relevantné pre konsolidáciu, aktualizáciu a harmonizáciu metodík pre ERA chemických pesticídov pre opeľovače a pre vývoj a implementáciu systémového prístupu v oblasti ERA pre opeľovače.

• akčného plánu pre prístupy OMICS a bioinformatiky (časť 2) je: definovať priority EFSA pre širokú integráciu OMICS a súvisiacich bioinformatických prístupov do regulačnej vedy v oblasti potravín (do roku 2030) s cieľom podporiť prechod na hodnotenie rizika ďalšej generácie. Pokrok v tejto téme podporí aj implementáciu stratégie EFSA 2021-2027.

V prípade otázok kontaktujte [email protected].


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood