Technická správa: zmena klímy ako hnacia sila vznikajúcich rizík v oblasti bezpečnosť potravín a krmív
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) v správe „Zmena klímy ako hnacia sila vznikajúcich rizík pre bezpečnosť potravín a krmív, zdravia rastlín, zvierat a výživovú hodnotu potravín a krmív“ pojednáva o projekte CLEFSA (The CLimate change and Emerging risks for Food Safety). Projekt identifikoval množstvo problémov spôsobených zmenou klímy, ktoré môžu ovplyvniť bezpečnosť potravín v Európe.
Projekt CLEFSA preskúmal možnosti:
- dlhodobého predvídania viacerých vznikajúcich rizík v súvislosti so zmenou klímy
- získavania informácií pomocou tzv. crowdsourcingu a zbierania dát
- využívania vedomostnej siete odborníkov z medzinárodných organizácií
- navrhnutia nástroja na analýzu rozhodnutí, tzv. Multi‐Criteria Decision Analysis, na odlíšenie relevantných otázok od menej podstatných informácií
- vývoja metodík a ukazovateľov na analýzu dostupných informácií
Zmena klímy a jej dôsledky na bezpečnosť potravín si vyžadujú komplexné vedecké štúdium, vzhľadom na počet a rozmanitosť hrozieb, ktoré treba vziať do úvahy a na prepojenia medzi rôznymi oblasťami. Dôsledky zmeny klímy sa vyznačujú multidisciplinárnou povahou (cez zdravie ľudí, zvierat a rastlín, až po životné prostredie). Zmena klímy môže spôsobovať, zvyšovať alebo meniť výskyt a intenzitu niektorých chorôb prenášaných potravinami a podporovať rozširovanie inváznych druhov škodlivých pre zdravie rastlín a zvierat. V súvislosti so zmenou klímy pravdepodobne môžeme očakávať vznik nových rizík.
Bezplatný webinár k záverom správy
EFSA vysvetlí zistenia technickej správy pre širšiu verejnosť v bezplatnom webinári, ktorý sa uskutoční 08. 10. 2020 od 9 do 12 hod. Viac informácií získate v sekcii venovanej podujatiam.